eur:
367.76
usd:
342.10
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Itt a magyarázat a váratlanul megugró külkereskedelmi hiányra

Minden idők második legrosszabb külkereskedelmi adata érkezett, nem erre számítottak az elemzők. Egyetlen, optimizmusra okot adó folyamatot említett Madár István, a Portfolio elemzője. 

Januárban a külkereskedelmi mérlegben 413 milliós hiány alakult ki - derül ki a KSH felülvizsgált adataiból. Az előzetes hiányadat 165 millió euró volt, vagyis igen jelentős mértékben romlott a második adatközlésig a hiányszám.

Az idén januárban a kivitel volumene 9,0, a behozatalé 11 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 413 millió euró volt, az egyenleg 170 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. (Cikkünk a KSH jelentéséről a további adatokkal itt olvasható.)

Ennek a jelentős romlásnak számszakilag az az oka, hogy a KSH nagyon jelentősen felfelé korrigálta az importadatot, míg az exportot csak minimális mértékben emelte - mutatott rá Madár István, a Portfolio elemzője.

"Ez mindig megtörténik: a KSH előzetes adatközlése után körülbelül három héttel érkezik a részletesebb adatközlés, és ilyenkor jellemző, hogy változnak a számok, párhuzamosan azzal, hogy több információja lesz a statisztikai hivatalnak. És többnyire a romlás irányába is szoktak változni, tehát az importot szokta jobban emelni utólag a KSH, ám most a módosítás mértéke nagyobb lett a megszokottnál, ezért lett két és félszer nagyobb a hiányadat az előzetesnél" - mondta a szakértő.

Emiatt egy kicsit

"újra kell írni" a külső egyensúlyról alkotott képünket, hiszen mindeddig úgy tűnt, hogy megtörtént a fordulat, elindult a javulás útján az árumérleg, miután a decemberi és a januári előzetes adat is kedvezőbb volt, mint az egy évvel korábbi.

Ez alapján úgy tűnt, hogy az energiaárak gyors esése végre meghozza azt a kívánatos hatást, hogy az energiaimport-számlánk zsugorodásával javulni tud a külső egyensúlyunk.

"Ehhez képest most nem beszélhetünk éles fordulatról, hanem inkább olyan kép alakul ki a legutóbbi két hónap alapján, hogy megállt ugyan a körülbelül egy évig tartó, nagyon intenzív külső egyensúlyi romlás, ugyanakkor ez egyelőre még nem fordult át érdemi javulásba" - értékelt Madár István.

A javuláshoz alapvetően három dolog járulhatna hozzá:

  • az export folyamatos növekedése,
  • az energiaár csökkenése,
  • a gazdaság importigényének csökkenése (a magasabb energiaárak visszafogják a fogyasztást, a gazdaság lassulása visszaveti az importigényt).

A probléma az utóbbi hónapok tendenciája alapján az, hogy a kiviteli teljesítmény most már nem nagyon nőtt, a behozatal volumene összességében nem csökkent, vagyis egyetlen mérséklő tényező maradt, ez pedig az energiaár esése.

Ez meg is történt, hiszen az őszi hónapokban ilyen 2,3 milliárd eurós energiaszámlája volt havonta Magyarországnak, ami december-januárra leesett 1,6 milliárd euróra. Csakhogy Madár István szerint úgy tűnik, hogy

önmagában ez az egyetlen tényező még kevés volt ahhoz, hogy látványos egyensúlyi fordulat következzen be.

A módosított, 413 millió eurós hiányadat elég kiugró, minden idők második legnagyobb külkereskedelmi hiánya volt januárban.

"Ugyanakkor mégis azt várjuk, hogy a következő hónapokban fog tudni javulni a külső egyensúly, hiszen januárban még 120 euró körüli gázárat fizetett az ország, a két hónappal korábbi - nagyjából novemberi - tőzsdei gázár jelentheti az orosz gázszerződés alapját, ugyanakkor a gáz átlagára mostanra lecsökkent 40 euróra. Ha tehát ez a márciusi közel 40 eurós piaci gázár lesz az alapja például a májusi külkereskedelmi mérlegnek, akkor optimisták lehetünk azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapokban ez a javuló tendencia meg tud erősödni, és nem egyszerűen csak a romlás megállásáról, hanem valóban egy érdemi javulásról is beszámolhatunk" - értékelt az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×