eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Unrecognizable supermarket aisle as background
Nyitókép: estherpoon/Getty Images

Elemző: a kiskereskedelem 10 százalék felett csökkenhet márciusban

Idén januárban 4,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma Magyarországon. Nagy János, az Erste Bank elemzője szerint a következő hónapok kétszámjegyű csökkenést hozhatnak.

"Volt egy kedvező bázishatás, tavaly januárban viszonylag alacsony bázist kellett megugrani. Ennél valószínűleg borúsabb a képünk, amit most januárban láttuk" – mondta el az InfoRádiónak Nagy János, az Erste Bank elemzője a kiskereskedelmi adatokról.

A magas infláció miatt kevesebben, és kisebb tételben vásárolnak. Az élelmiszereken a leginkább tetten érhető a markáns csökkenés. Ehhez felsorakozott az üzemanyagpiac, ahol januártól ez volt az első olyan hónap, amelyben tisztán a piaci körülmények alakították a keresletet. Ez meg is látszódott, csaknem tíz százalékos keresletcsökkenés történt.

A kiskereskedelmi forgalom az elmúlt 2-3 évben hullámzott: a Covid idején volt egy jelentős bezuhanás, utána 2021-ben "magára talált", most pedig újabb lejtmenet figyelhető meg. Az Erste Bank elemzője szerint a mostani januári, és az előtte levő két hónapban tapasztalt -4 százalék körüli visszaesés nem számít extrémnek. Ugyanakkor

fel kell készülnünk ennél "csúnyább számokra" is a következő hónapokban.

Megjegyezte: tavaly jelentős fiskális transzferek érkeztek a háztartásokhoz, ami jelentősen megdobta a kiskereskedelmi forgalmat, főleg a tavaszi hónapokban. Ezt megugrani lehetetlennek tűnik a januári adatok alapján, tehát márciusban két számjegyű visszaesésre is felkészülhetünk. "Ilyet utoljára a Covid mélypontján, 2020 áprilisában látott a kiskereskedelmi forgalom" – állapította meg Nagy János, az Erste bank elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×