eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels.com

600 milliárd forintnyi tőkefinanszírozási forrás kerül a magyar gazdaságba

A Baross Gábor Tőkeprogramon keresztül. A Nemzeti Tőkeholding bejelentése szerint a három pilléres tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok lába március elsején indult el, 150 milliárd forint keretösszeggel.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram egy három pillérből álló, összesen 600 milliárd forint keretösszegű tőkeprogram. A program a március 1-jén induló Ingatlan- és értékpapíralapok lába mellett további két, későbbiekre időzített pillérként, a magyar piacon legjobban teljesítő állami hátterű tőkealapok feltőkésítését, valamint újonnan induló tőkealapok létrehozását is magában foglalja. Utóbbiak elsősorban zöld alapok, energiahatékonyságot támogató alapok lesznek – írja a Portfolio.

A tőkeprogram Ingatlan- és értékpapíralapok pillérjével a beruházási aktivitás növelését, a zöldfejlesztéseket, valamint a tőzsdei likviditás fejlesztését kívánja elősegíteni ingatlanalapok és értékpapíralapok feltőkésítésén keresztül. Az összesen 150 milliárd forint keretösszegre azok a hazai, piaci befektetési alapkezelők pályázhatnak, akik az elmúlt két év alapján átlagosan legalább 50 milliárd forint vagyont kezeltek ingatlanbefektetési alapokban vagy nyilvános értékpapíralapokban.

Az alapkezelők, akik akár több alappal is pályázhatnak, értékpapír ágon maximum 5 milliárd forint, ingatlanalap-kezelőként maximum 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak. Az ingatlanalapokra fókuszáló alprogram az építőipar, mint stratégiai fontosságú iparág recessziós kockázatainak csökkentését célozza annak megerősítésén, valamint a zöldfejlesztések előtérbe helyezésén keresztül.

A gazdasági lap ismerteteti:

  • Ingatlanalaponként minimum 4,5 milliárd befektetésre lehet pályázni.
  • 6-8 alapkezelő lehet a piacon, amely megfelel az előzetes elvárásoknak.
  • A befeketetés legalább 80 százalékát ingatlan vásárlására, felújítására, fejlesztésére kell fordítani, a befektetés legalább felét új ingatlanok fejlesztésésre, vagy ngatlanok energiahatékonysági felújítására szükséges felhasználni. A befektetés legfeljebb 30 százaléka fordítható már használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlan megvásárlására.
  • Alapvetően új sorozatok kibocsátását tervezik, lakossági sorozatokhoz képest alacsonyabb díjterheléssel kalkulálnak, ez is indokolja az önálló állami sorozat létrehozását. A befektetési jegyek visszváltása a jegyzést követő 5 év után lehetséges. Elképzelhető, hogy bizonyos belépési korlátos sorozatok is lesznek, ezeket a részleteket még egyeztetni fogják az alapkezelőkkel.
  • A tőkeemelés okán a Nemzeti Tőkeholding Csoport részesedése nem haladhatja meg az alap nettó eszközértékének 30 százalékát, ezzel biztosítva, hogy többségben piaci befektetők vegyenek részt forrásaikkal a beruházásokban. Tehát legalább 15 milliárd nettó eszközértékű alapok jelentkezhetnek a programra.

Az értékpapíralapokra fókuszáló alprogram – a magyar részvénypiacba történő befektetés révén – a tőzsdei likviditás fejlesztésére irányul. Mivel a részt vevő alapkezelők a tőkefinanszírozást magyar székhelyű kibocsátó által Magyarországon kibocsátott vállalati kötvények vagy részvények megszerzésére fordíthatják, az a Tőkeholding várakozása szerint vonzóbbá teheti a Budapesti Értéktőzsdét a magyarországi kibocsátók számára. A potenciálisan sikeresen pályázó alapkezelők száma itt is 6-8 szereplő lehet, akik összesen nagyjából 15 milliárd forintra pályázhatnak – olvasható egyebek mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×