eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Példátlan mértékű kormányzati hitelprogram indul a hazai vállalkozásoknak

A kormány célja, hogy a program támogassa a magyar gazdaság növekedését és hozzájáruljon ahhoz, hogy a magas kamatkörnyezetben ne álljon le a hitelezés.

Február elsejétől indul el 700 milliárd forintos hitelkerettel a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a hazai vállalatok számára. A kormány célja, hogy támogassa a magyar gazdaság növekedését és hozzájáruljon ahhoz, hogy a magas kamatkörnyezetben se álljon a hitelezés. Az új programot az Exim bank ernyője alatt hajtják végre, de a hitelezésbe a kereskedelmi bankokat is bevonják.

A kormány arra a következtetésre jutott, hogy egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés – mondta az InfoRádiónak Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár, hangsúlyozva: egyértelmű cél, hogy az ország elkerülje a recessziót, miközben a családok és a teljes foglalkoztatottságot egy gazdasági védvonal megerősítésével óvják. Ezért a korábbi több mint 2000 milliárdos gazdaságvédelmi programokat a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram segítségével további 700 milliárddal bővítik. Így már

3000 milliárd forintnyi – a magyar GDP 4 százalékának megfelelő – forrás áll rendelkezésre a hazai vállalatok működésére és beruházásaihoz.

A program a teljes hazai vállalati szektor működését támogatni tudja majd – mondta az Eximbank vezérigazgatója. A fix és kedvezményes kamattal felvehető hitelek több konstrukcióban lesznek elérhetőek. Kisgergely Kornél elsőként a forgóeszközhitelt említette, amit 6 százalékos forintkamat mellett, euróban pedig 3,5 százalékos kamattal tudnak majd felvenni a vállalkozások. Ennek fontosságát az adja, hogy az idén jelentős mennyiségben járnak le – korábban sokkal kedvezőbb kamatkörnyezetben megkötött – forgóeszközhitelek, amiket a vállalkozásoknak meg kell majd újítaniuk. A jelenlegi környezetben ezek viszont 20 százalék környékén tudnának gazdát találni a piacon, ami ellehetetlenítené a vállalkozásokat – magyarázta a vezérigazgató. A program másik lábát a beruházási hitelprogram adja, szintén 6 százalékos forintkamattal és 3,5 százalékos eurókamattal. Végül, de nem utolsó sorban van egy zöld hitelprogram ág is, ami forintban 5, euróban pedig 3 százalékon lesz elérhető.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy

nincsen iparági megkötés a hitel felvételéhez.

Azt is közölte, körülbelül 300 milliárd forintnyi forgóeszközhitel fog idén lejárni, így arra számítanak hogy legelőször a cégek ezt a hitelkeretet fogják felhasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×