eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elkezdődött a visszaesés: csaknem feleannyi az érdeklődő az ingatlanpiacon

A keresések és az érdeklődések száma is 30-40 százalékkal visszaesett az elmúlt hónapokban, így a hirdetők arra kényszerülnek, hogy módosítsák az eladásra kínált ingatlan irányárát.

"Elsősorban azt látjuk az otpotthon.hu portálnál, hogy mekkora az érdeklődés a meghirdetett ingatlanok iránt. Azt gondoljuk, hogy az ingatlanérdeklődést a lakosság finanszírozási lehetőségei határozzák meg, ami a jelenlegi környezetben erőteljesen szűkült" – állapította meg az InfoRádióban Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezető igazgatója.

Ennek oka, hogy a magas infláció csökkentette a megtakarítási potenciált, másrészt magasak a hitelkamatok, így a hitelek költsége is növekedett.

Lipták Zsuzsa szerint a portálon az ingatlankereséseknek száma 30 százalékkal csökkent, de jól mutatja visszaesést, hogy az ingatlanérdeklődések száma 40 százalékkal visszaesett. Ez alapján kijelenthető, hogy

az ingatlanérdeklődések csaknem fele eltűnt a piacról.

A szakértő megjegyezte: a keresések visszaesése a tranzakciók számára is hatással lesz.

A portálon meghirdetett 158 ezer hirdetés alapján egyértelműen látszik, hogy az árnövekedés megállt, és a hirdetések 80 százalékánál még nem volt ármódosítás. Ugyanakkor a hirdetések 20 százalékánál változtattak, ennek 90 százaléka a csökkenés irányába mutat. Ez az egész országban tapasztalható, viszont nem minden ingatlantípusra jellemző: az újépítésű ingatlanoknál vagy hirdetéseknél továbbra is stagnálás, sőt enyhe emelkedés van. A csökkenést leginkább a paneleknél és családi házaknál tapasztalják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×