eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Farkas András: már júniusban jöhet a következő nyugdíjemelés

A 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés rekordnak számít, az infláció mértéke miatt azonban a nyugdíjszakértő biztos abban, menet közben újabb emelésre lesz szükség.

Januárban 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ez minden egyéb ellátással együtt összesen két és fél millió embert érint. "Ez a 15 százalék a legmagasabb emelés, ami valahol volt a magyar nyugdíjak történetében. Ám nagyon úgy néz ki, hogy ez sem lesz elegendő a 2023-as infláció ellenében" – mondta Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója.

A szakértő úgy véli, még a nagy mértékű emelést is gyorsan el fogja értékteleníteni a még mindig növekvő ütemű pénzromlás, ezért biztos abban, hogy ismét szükség lesz az évközi nyugdíjemelésekre. Arra is emlékeztetett, hogy a törvény a novemberi korrekciós nyugdíjemelést írja elő abban az esetben, ha a januári emelés mértékénél magasabb lenne a tényleges infláció mértéke.

"Erre meglehetős biztonsággal lehet most fogadni, hiszen a kormányzat a jegybanki inflációs előrejelzés legalsó szintjét, a 15 százalékot vette figyelembe, ez került be a költségvetési törvénybe is a módosítás során, de úgy tűnik, az MNB által megjelölt 15–19,5 százalék közötti tartomány akár tovább is nőhet, és majd csak az év vége felé várható enyhülés az inflációs nyomáson.

Nagyon nagy valószínűsége van annak, hogy még júniusban vagy júliusban, mint 2022-ben, bekövetkezik majd egy rendkívüli emelés"

– mondta Farkas András.

A szakértő ezért azt javasolja, hogy rendszeresebbé kell tenni a nyugdíjemelést, mert ennyire elszaladó inflációs közegben, ha csak utólag korrigálják a januári emelést, akkor a nyugdíjasokat kényszerítik arra, hogy hitelezzék a magyar államot.

Farkas András szerint a korrekciós emelések természetesen utólag javíthatnak a nyugdíjasok anyagi helyzetén, illetve az is kedvező, hogy 2023 februárjában érkezik a 13. havi nyugdíj a már 15 százalékkal emelt összegben. "Így a nyugdíjasoknak van egy olyan biztonsági zónájuk is, ami éves szinten 8,3 százalékos plusz emeléssel ér fel. Ez valamelyes védettséget adhat" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×