INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

lng

ukrajna

gázár

egyesült államok

oeconomus

Az amerikai cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító Isabella tartályhajó a lengyelországi Swinoujscie LNG-terminál kikötőjébe érkezik 2022. április 28-án. A Gazprom orosz gázipari holding április 27-től leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

Kilőtt az cseppfolyósított gáz ára, többszörösébe kerül Európában, mint Amerikában

Az amerikai LNG-gáz negyedéves átlagos ára az Egyesült Államokban 8 dollár, míg Európában ugyanaz a szállítás után már 60 dollár körüli áron van. A drágulás még a pandémia időszaka alatt kezdődött, aminek újabb nagy lökést adott az ukrajnai háború – mondta el Sárdi Gergő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior elemzője.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború miatt megdrágult a gáz az elmúlt fél évben, augusztusban 350 euró/megawattóra közelébe kúsztak fel az árak a gáztőzsdén. A drágulás Sárdi Gergő szerint annak tudható be, hogy sem az Északi Áramlat 1, sem a Testvériség, sem pedig a Jamal vezetéken nem érkezik gáz Európába, így másra, elsősorban cseppfolyósított gázra (LNG) kellett átállni.

„A legfőbb exportőr az Egyesült Államok volt, az októberi európai import duplája volt az előző évinek. Növekedett a beszállítás Katarból, Egyiptomból, Norvégiából, Peruból és Angolából is” – mondta.

Arról is beszélt, hogy két módon lehet gázt vásárolni:

  • spotárfolyamon
  • szerződésben rögzített áron

Jelenleg Európába szerződések alapján érkezik a gáz.

Amerikában a gáz árát a Henry Hub index határozza meg, Európában a holland gáztőzsde a meghatározó, jelenleg 131 euró/megawattóra környékén mozog a gázár. Amerikából a legfőbb szállító a szerződései alapján a gáz árát a Henry Hub 115 százaléka plusz 3 dollárban határozza meg, ez nagyjából 33 euró/megawattórának felel meg – tudtuk meg Sárdi Gergőtől.

2020 nyarán még nagyjából egy árban volt a kettő, aztán meredeken elindult fölfelé az európai ár

– derül ki Sárdi Gergő tanulmányából. Bár az oroszok csak több mint másfél évvel később támadták meg Ukrajnát, a szakértő főként a háborúval magyarázza a jelenséget.

„Ez a változás főképpen annak köszönhető, hogy az eddigi olcsón beszerzett orosz gázt Európa már nem kapja az ukrán–orosz háború következtében, emiatt máshonnan szükséges megvásárolni a gázellátás fenntartásához szükséges mennyiséget. Itt igazából keresleti-kínálati viszonyokról van szó, és már a koronavírus kezdeti időszakában elkezdődött ez kijönni, de az ukrán–orosz háborúnál látható az igazi ugrás a két kontinens árai között” – magyarázta.

A jövővel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet Sárdi Gergő, hogy az Európai Unióban nagy a törekvés a zöld energia elterjesztésére, ugyanakkor az orosz gázt valamivel helyettesíteni kell, így várhatóan az LNG a következő öt évben még dominálni fog, de a zöld energia terjedésével visszaszorul majd.

(Nyitóképünk az amerikai cseppfolyósított földgázt szállító Isabella tartályhajó a lengyelországi Swinoujscie LNG-terminál kikötőjébe érkezik 2022. április 28-án.)

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Kapcsolódó hang

Kilőtt az cseppfolyósított gáz ára, többszörösébe kerül Európában, mint Amerikában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018