INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

manfred weber

európai néppárt

migrációs válság

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vitán az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én.

Bauer Bence: a német társadalom kezdi elveszíteni a türelmét

Az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber egy német lapinterjúban arról beszélt, hogy a németországi befogadóközpontok megteltek, újabb migrációs válság alakulhat ki Németországban, és a kormány nem készült fel a helyzet kezelésére. Ez több mint egy belpolitikai csörte – mondta az InfoRádiónak a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

Bauer Bence szerint az már most egyértelmű, hogy az Ukrajnából érkező menekültek száma (1,2 millió) már most meghaladta a 2015-ben elmélyült európai migrációs válság idején összesen Németországba érkezettek, illetve ott menedékjogot kérők számát (1,18 millió). Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és frakcióvezetője éppen erre hívta fel minap a figyelmet, aláhúzva, hogy erre a német társadalom sok tekintetben nincs felkészülve.

Az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója úgy véli,

többről van itt szó, mint egy német belpolitikai csörtéről,

Weber szavai ugyanis annak a jelei, hogy a CDU-ban és a CSU-ban felismerték, hogy a 2015–2016-os migrációs válságnak nem szabad megismétlődnie. Az EPP elnöke szerint a német „közlekedésilámpa-koalíció”, amit a zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok alkotnak, még nem ismerte föl a helyzetet, amiben Bauer Bence lát némi rációt.

A szakértő elmondása alapján márciusban a német társadalom szinte egy emberként, 86 százalékban támogatta Ukrajnát, az ukrán menekültek befogadását, ami mára 74 százalékra mérséklődött. Amennyiben viszont újabb menekülthullám jön, illetve további nehézségekkel kell megküzdenie a német gazdaságnak, félő, hogy ez a szám tovább fog csökkenni – jegyezte meg Bauer Bence, aki szerint erre utaló jel, hogy a fegyverszállítás kezdeti 57 százalékos támogatottsága 48 százalékra csúszott le, vagyis

a német társadalom kezdi elveszíteni a türelmét.

Weber felhívása szerint ráadásul egy kemény tél előtt áll Németország, amikor rengeteg menekült érkezhet Németországba.

Mindeközben Olaf Scholz német kancellár állandó jelleggel arról beszél, hogy Németország egy bevándorlóország. Az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint erről sokáig megoszlottak a vélemények, de az mára elvitathatatlan, hogy a német társdalom több mint 20 százaléka rendelkezik migrációs háttérrel. Tehát inkább már az a kérdés, hogy alakítani akarják-e a bevándorlást, például szakképzett munkaerővel megvalósítva, vagy alapvetően „refugees welcome” politikát folytatnak, ami évek óta tetten érhető. Bauer Bence úgy látja, hogy CDU-ban, de a német társdalomban is már elterjedt, hogy nem ismétlődhet meg a 2015-ös krízishez hasonló.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hang

Bauer Bence: a német társadalom kezdi elveszíteni a türelmét
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018