INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

cseppfolyós földgáz

lng

horvátország

energiaellátás

The LNG Croatia FSRU liquid natural gas (LNG) storage vessel at the LNG terminal, operated by LNG Croatia LLC, in Krk, Croatia, on Monday, Jan. 25, 2021. The market for vessels carrying liquefied natural gas boomed last year as the worlds biggest trading houses and oil majors booked up ships to take advantage of the winter demand boom in fuel demand. Photographer: Petar Santini/Bloomberg via Getty Images

Újabb, jelentős gázbeszerzési lehetőséghez juthat Magyarország

Infostart

Horvátország vezető szerepet tölthet be Európa energiaellátásában, a zágrábi kormány ugyanis másfél éven belül csaknem megnégyszerezné a krki LNG-terminál kapacitásait, és új gázvezetékeket építene Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia felé.

Horvátország két lehetőséget ajánl: az egyik a már említett és eredetileg is tervezett szárazföldi LNG-terminál kiépítése, aminek kapacitása 15 milliárd köbméter, a másik a már meglévő úszó terminál további bővítése 9,6 milliárd köbméter kapacitásig.

Ezek négyszer-ötször meghaladják a horvát szükségleteket, vagyis exportra is bőven jutna a cseppfolyósított gázból – írja a hirado.hu.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerint Horvátországnak nemcsak saját energiabiztonságához kell hozzájárulnia, hanem a szomszédos országokéhoz is.

Magyarországnak már van hosszú távú szerződése a horvátokkal, de Ausztria és Németország is érdeklődik a horvát cseppfolyósított gáz iránt.

Nyitókép: Petar Santini/Bloomberg/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018