eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla
The LNG Croatia FSRU liquid natural gas (LNG) storage vessel at the LNG terminal, operated by LNG Croatia LLC, in Krk, Croatia, on Monday, Jan. 25, 2021. The market for vessels carrying liquefied natural gas boomed last year as the worlds biggest trading houses and oil majors booked up ships to take advantage of the winter demand boom in fuel demand. Photographer: Petar Santini/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Petar Santini/Bloomberg/Getty Images

Újabb, jelentős gázbeszerzési lehetőséghez juthat Magyarország

Horvátország vezető szerepet tölthet be Európa energiaellátásában, a zágrábi kormány ugyanis másfél éven belül csaknem megnégyszerezné a krki LNG-terminál kapacitásait, és új gázvezetékeket építene Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia felé.

Horvátország két lehetőséget ajánl: az egyik a már említett és eredetileg is tervezett szárazföldi LNG-terminál kiépítése, aminek kapacitása 15 milliárd köbméter, a másik a már meglévő úszó terminál további bővítése 9,6 milliárd köbméter kapacitásig.

Ezek négyszer-ötször meghaladják a horvát szükségleteket, vagyis exportra is bőven jutna a cseppfolyósított gázból – írja a hirado.hu.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerint Horvátországnak nemcsak saját energiabiztonságához kell hozzájárulnia, hanem a szomszédos országokéhoz is.

Magyarországnak már van hosszú távú szerződése a horvátokkal, de Ausztria és Németország is érdeklődik a horvát cseppfolyósított gáz iránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×