eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Újra kinyitott a legendás Hauer cukrászda a budapesti Rákóczi úton. Az eredetileg 1890-ben megnyílt cukrászdát a II. világháború után államosították, majd Erkel néven működött egy ideig. A rendszerváltást követően privatizálták, 1991-ben tégláig lebontották az üzletet, majd egy évtizedre bezárták. 2002-ben ismét megnyitották a felújítás után, de csak néhány évig volt nyitva. Az augusztusban újra megnyílt Hauer Rezső cukrászdáját Enyvári Péter díszlettervező tervei szerint újították fel. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Energiaválság: bezárt Budapest egyik ikonikus helye is

Egy 130 éve nyitott cukrászda tulajdonosa döntött úgy, végleg lehúzza a rolót.

A Hauer Cukrászda a Facebook-oldalán jelentette be, hogy gazdasági okok miatt bezár.

"A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatása miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!" – áll a rövid közleményben.

A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben, majd a férfi halála után özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki hamar átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett – derül ki az Index cikkéből.

Az üzlet gyorsan fejlődött, és az eredetileg egy helyiségből álló belső tér hamar elérte jelenleg ismert nagyságát. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász-ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények. Az üzlet a második világháború után a Cukrászati Gyár tulajdonába került. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.

A rendszerváltás alatt privatizálták. A vásárló Orient Kft. 101 év folyamatos működést követően felújításra hivatkozva téglákig bontotta, és bezárta az üzletet. Budapest VIII. kerülete 1999-ben pályázatot hirdetett a cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet. Ám az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában felszámolási eljárás indult.

A cukrászda bezárt, az üzlet 2017. augusztus 20-án nyitott meg újra, és a Covid-lezárásokat leszámítva mostanáig üzemelt.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×