INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

budapest

cukrászda

bezárás

energiaválság

Újra kinyitott a legendás Hauer cukrászda a budapesti Rákóczi úton. Az eredetileg 1890-ben megnyílt cukrászdát a II. világháború után államosították, majd Erkel néven működött egy ideig. A rendszerváltást követően privatizálták, 1991-ben tégláig lebontották az üzletet, majd egy évtizedre bezárták. 2002-ben ismét megnyitották a felújítás után, de csak néhány évig volt nyitva. Az augusztusban újra megnyílt Hauer Rezső cukrászdáját Enyvári Péter díszlettervező tervei szerint újították fel. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!

Energiaválság: bezárt Budapest egyik ikonikus helye is

Infostart

Egy 130 éve nyitott cukrászda tulajdonosa döntött úgy, végleg lehúzza a rolót.

A Hauer Cukrászda a Facebook-oldalán jelentette be, hogy gazdasági okok miatt bezár.

"A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatása miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!" – áll a rövid közleményben.

A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben, majd a férfi halála után özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki hamar átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett – derül ki az Index cikkéből.

Az üzlet gyorsan fejlődött, és az eredetileg egy helyiségből álló belső tér hamar elérte jelenleg ismert nagyságát. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász-ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények. Az üzlet a második világháború után a Cukrászati Gyár tulajdonába került. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.

A rendszerváltás alatt privatizálták. A vásárló Orient Kft. 101 év folyamatos működést követően felújításra hivatkozva téglákig bontotta, és bezárta az üzletet. Budapest VIII. kerülete 1999-ben pályázatot hirdetett a cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet. Ám az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában felszámolási eljárás indult.

A cukrászda bezárt, az üzlet 2017. augusztus 20-án nyitott meg újra, és a Covid-lezárásokat leszámítva mostanáig üzemelt.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018