eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Sikeres volt a magyar zöldkötvény-kibocsátás

Forrást von be a magyar kormány.

Négyéves futamidejű zöld eurókötvény tranzakciója indult el hétfőn – értesült a Reuters. A papírok indikatív (előzetesen tervezett) árazása 285 bázisponttal magasabb az euró/dollár midswapnál, vagyis a vételi és eladási kamatlábak számtani középértékénél.

A hírről beszámoló Portfolio megjegyezi, hogy egyelőre nem tudni, hogy mekkora összegben vonna be forrást Magyarország.

Frissítés, 18.00: Varga Mihály a Facebookon közölte: sikeres volt a kötvénykibocsátás, ami 1 milliárd euró összegben történt meg, több mint négyszeres túljegyzés mellett. A pénzügyminiszter értékelése szerint ez azt jelenti, hogy a szankciós válságban is bíznak a magyar gazdaságban. "A bizalom visszanyerését segítette az eredményes adósságkezelés: míg 2010-ben az adósság több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány 25 százalék körüli szintre javult, a külföldiek aránya 65 százalékról egyharmadra csökkent. Az energiaválsággal a zöld kötvények jelentősége is megnőtt, az így befolyt forrásokat megújuló energiához kapcsolódó beruházásokra, zöld közlekedésre, környezetbarát fejlesztésekre fordítjuk."

A zöld kötvény azt jelenti, hogy a befolyó összeget csak energiahatékonysági és környezetvédelmi beruházásokra lehet fordítani.

Eddig zöld devizakötvényt jellemzően japán jenben vagy kínai jüanban bocsátott ki az ÁKK, egy euró alapú papírra volt példa még 2020-ban. Akkor a 15 éves futamidejű kötvényből 1,5 milliárd eurónyit adtak el.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×