eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Unsplash.com

Iszonyatos spórolásba kezdett Kelet-Európa, ami az áramfogyasztást illeti

Az öt legnagyobb európai villamosenergia-piac aggregált fogyasztása 2,5 százalékkal, a közép-európai régió fogyasztása pedig 5,9 százalékkal csökkent szeptemberben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályzási Hivatal szeptemberi riportjából.

A fogyasztást követve az öt legnagyobb piac (német, francia, olasz, spanyol, angol) termelése is csökkent az előző év szeptemberéhez képest: összességében 3,5 százalékkal.

Kiugró volt a francia termelés csökkenése, ami 25 százalékkal esett vissza, elsősorban a nukleáris egységek elhúzódó karbantartása miatt. Az öt piacon összességében a fosszilis alapú termelés 3 százalékponttal, míg a megújuló 6 százalékponttal nőtt az energiamixben 2021 szeptemberéhez viszonyítva. A megújuló termelés növekedésének a zömét a szélerőművi termelés növekedése tette ki. Ezzel egyidőben a nukleáris termelés súlya 9 százalékponttal csökkent.

Szeptemberben

a hazai bruttó fogyasztás is csökkent az előző év hasonló időszakához képest 2,3 százalékkal.

A maximális rendszerterhelés is 3,8 százalékkal volt alacsonyabb ebben a hónapban, mint tavaly szeptemberben.

A hazai termelés alakulását a paksi karbantartás határozta meg. A paksi havi átlagos órás termelés 1496 MWh volt, amely 16 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberben, de 9 százalékkal magasabb az előző hónapnál. A karbantartások miatt a lignit tüzelésű termelés 9,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint augusztusban. Az évszaknak megfelelően a megújuló termelés 26 százalékot esett, a naperőművi termelés csúcsát szeptember 28-án érte el 1702 MW-tal.

Magyarország bruttó rendszerterhelése és fogyasztása. MEKH
Magyarország bruttó rendszerterhelése és fogyasztása. MEKH

A spot árak jelentősen csökkentek, az augusztusi átlagosan megawattóránként 500 euróval szemben szeptemberben 390 euró volt a másnapi árak átlaga. A másnapi zsinórárak megawattóránként 132 és 618 euró között ingadoztak – ismertette a MEKH.

A MEKH részletes szeptemberi piaci jelentése itt olvasható.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×