eur:
392.07
usd:
366.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Jogsértéseket tárt fel az MNB az Equilornál

Az MNB összesen több mint 15 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra.

A Magyar Nemzeti Bank korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilor Befektetési Zrt.-nél, eljárása során a 2019. szeptember 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve. Eredményei szerint az Equilor bizonyos ügyfelek esetében nem tett eleget az előzetes tájékozódási kötelezettségének, illetve befektetési tanácsadás keretében olyan származtatott pénzügyi eszközt ajánlott részükre, amely számukra nem volt alkalmas.

Az előzetes tájékozódás azért rendkívül fontos, mert annak során, a megfelelési és alkalmassági tesztek révén jut a befektetési szolgáltató azokhoz a releváns információkhoz, amelyek a szolgáltatás nyújtásához elengedhetetlenül szükségesek. Amennyiben ez nem történik meg, fennáll annak a veszélye, hogy a társaság az ügyfél részére nem olyan személyre szóló javaslatot ad, amely számára alkalmas, illetve nem megfelelő pénzügyi eszközt értékesít.

Emellett az Equilor a szabályozott piaci derivatív ügyletek terén nem tett maradéktalanul eleget az MNB felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének sem. Az eljárás során a jegybank hiányosságokat azonosított a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerében is.

Mindezek alapján az MNB kötelezte az Equilort, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg. A jogsértések miatt összesen 15,75 millió forint felügyeleti bírságot is kapott a társaság.

A feltárt hiányosságok nyomán kiszabott bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét. Enyhítő körülménynek számított, hogy az Equilor együttműködő volt az eljárás során, s több hiányosságot már a vizsgálat során korrigált.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×