eur:
411.02
usd:
394.58
bux:
0
2024. december 26. csütörtök István
Nyitókép: Pixabay

Nem áll le a sajtdrágulás

A trappista ára különösen is elrugaszkodott az egy évvel ezelőtti valóságtól.

A Mandiner termelőknél, feldolgozóknál és szakmai szervezetnél járta körbe az aggasztó jelenséget, mi állhat a fékevesztett sajtdrágulás hátterében; ma már a tavaly még 2 ezer forint környéki sajtok is 4-6 ezer forintba kerülnek.

A lap által feltárt összetevők:

  • a tejet adó tehenek élelmezése rendkívül nehéz volt az aszály miatt, ötszörös árú volt a takarmány
  • egy liter nyerstej ára a feldolgozó számára akár már 240 forint is lehet, ezért még 30 százaléknyi növekedés jöhet
  • a takarmány mellé adott "táplálékkiegészítők" a Covid-járvány óta drágulnak, mivel elakadt az ellátási lánc
  • elszabadultak az energiaárak
  • a borjú felneveléséhez hitel kell, azok kamatai pedig szintén elszálltak (2-3-ról 18-20 százalékosra)
  • a fejő munkások bére is megnőtt
  • európai szintű az alapanyaghiány.

Egy kiló trappista 88 százalékkal drágább, mint egy éve - átlagosan.

Címlapról ajánljuk
Cserhalmi György: „Nem vagyok hajlandó rosszul lenni!”

Cserhalmi György: „Nem vagyok hajlandó rosszul lenni!”

A magyar színház- és filmművészet megkerülhetetlen alakja, és bár mostanában csak ritkán tűnik fel a vásznon, de mégis jelen van. Azt mondja, akik kíváncsiak rá, megtalálják, de tanítani nem akar, csak beszélgetni. Cserhalmi György szerint egy időtálló alkotás és a szakmai párbeszéd legfőbb építőköve egyaránt a kölcsönös bizalom. Úgy véli, a színművészeknek a színház az anyukájuk, a film pedig a mostoha papájuk, aki „hol kedves, hol nem”.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×