A Mandiner termelőknél, feldolgozóknál és szakmai szervezetnél járta körbe az aggasztó jelenséget, mi állhat a fékevesztett sajtdrágulás hátterében; ma már a tavaly még 2 ezer forint környéki sajtok is 4-6 ezer forintba kerülnek.
A lap által feltárt összetevők:
- a tejet adó tehenek élelmezése rendkívül nehéz volt az aszály miatt, ötszörös árú volt a takarmány
- egy liter nyerstej ára a feldolgozó számára akár már 240 forint is lehet, ezért még 30 százaléknyi növekedés jöhet
- a takarmány mellé adott "táplálékkiegészítők" a Covid-járvány óta drágulnak, mivel elakadt az ellátási lánc
- elszabadultak az energiaárak
- a borjú felneveléséhez hitel kell, azok kamatai pedig szintén elszálltak (2-3-ról 18-20 százalékosra)
- a fejő munkások bére is megnőtt
- európai szintű az alapanyaghiány.
Egy kiló trappista 88 százalékkal drágább, mint egy éve - átlagosan.