eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay.com

Magyar Bankholding: emelkedő munkanélküliség jön Magyarországon

13,6 százalékon pörög az infláció jövőre a bankcsoport makroelemzése szerint. A háború azonban minden szám mögé kérdőjelet tesz.

A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői is előálltak számaikkal a gazdasági növekedési és inflációs várakozásokról.

Az idei évre a korábbi 5,7 százalékos várakozás helyett 5,3 százalékos, jövőre 2,7 százalék helyett 0,4 százalékos GDP-növekedést vár - a 2022. évi negyedik negyedév és a 2023. évi első negyedév között átmeneti technikai recesszióval -, az energia- és élelmiszerárak repülése miatt viszont az infláció aligha fordul még vissza, igaz, az ársapkák jelentős ársokkot előztek meg; az idei évre 14, a jövő évre 13,6 százalékot prognosztizálnak.

A fogyasztás érdemben lassulni fog,

a munkanélküliség némileg emelkedhet a Magyar Bankholding szerint.

A folyamatokkal kapcsolatban általánosságban arra figyelmeztetnek, hogy nem tudni, meddig tart a háború, így később további módosítások lehetnek a várakozásokban.

Ami reményt adhat a gyors növekedésre később, az az érkező uniós források és a szakemberhiány miatti bérdinamika lehet, igaz, tempósan drágul a mindennapi élet, és az autógyártás is szembenéz nehézségekkel alkatrészhiány miatt, ennek pedig a magyar gazdaság némileg kitett.

Általános veszélyek:

  • energiaválság miatti, egész szektorokat érintő bezárások
  • termelés-visszafogás
  • elbocsátások a bezárt intézményeknél.

A munkanélküliséget tekintve a Magyar Bankholding a tavalyi 4,1 százalék után idén 3,6 százalékra számít, jövőre viszont 3,9-re.

Az idei évre 16,6 százalékos bruttó átlagbér-növekedést várnak a szakértők a 20 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum emelés, a több ágazatot érintő 20 százalékos bérrendezés, valamint a hivatásos állomány hathavi extra illetménye következtében. A bérek növekedése továbbra is megközelítheti a kétszámjegyű ütemet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×