eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevők a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Katamódosítás: kiderült, a jegybank mennyi plusz bevétellel számol

A nagyjából 150 milliárd forint várható bevételkiesést jócskán felülmúlja a több befolyó adó az MNB kalkulációja szerint.

Érdekes részletre bukkant a Portfolio a jegybank szeptember végén megjelentetett inflációs jelentésében, a költségvetési folyamatokat elemző résznél. Ebben ugyanis az MNB közgazdászai bemutatják a katamódosítás lehetséges következményeit – írja cikkében a gazdasági lap.

A jegybank szakértői a 2022-es költségvetési egyenleg várható alakulását is részletesen elemzik, és ezen belül térnek ki a katamódosítás államháztartásra gyakorolt hatására.

150-200 milliárd forintos bevételnövekedéssel számolnak, vagyis összességében az érintettek egy jelentős része több adót fizet majd a költségvetésbe,

így tulajdonképpen a gyakorlatban adóemelés valósul meg – írja a portál.

"A mintegy 450 ezer kisadózóból várhatóan 100-150 ezer fő folytathatja tevékenységét a kata új rendszerében, ami önmagában

  • nagyjából 150 milliárd forint kiesést jelenthet.
  • Ezzel szemben más adónemekből, elsősorban személyi jövedelemadóból és járulékokból 300 milliárd forintot meghaladó összegű bevétel is származhat, amit ellensúlyozhat a jellemzően mellékállású vállalkozói tevékenység feladása"

– idézik a jegybank szakembereit.

Ez tehát az év utolsó négy hónapjában várható hatás, hiszen a módosítás szeptember 1-jével lépett életbe.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a katamódosítás bejelentésekor a július közepi Kormányinfón azt mondta, 50 és 300 milliárd forint közötti bevételnövekedést prognosztizálnak a különböző becslések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×