eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: lng.hr

Orosz gáz: markánsan csökkent Európa kiszolgáltatottsága, de Magyarországé nem

Az elmúlt fél évben jelentősen, a korábbi 40 százalékról 9 százalékra esett az Oroszországból érkező földgáz súlya Európában, miközben a földrajzi adottságok és a történelmi múlt miatt is Magyarország orosz gázfüggősége továbbra is nagyon magas – mondta megkeresésünkre a Portfolio elemzője.

Az Európai Unió teljes gázimportján belül az orosz gáz súlya már a 40-43 százalékot is elérte a háború kitörése előtti hónapokban, vagyis nagyon erős kitettsége volt Európának. Ez – köszönhetően különféle okoknak – 9 százalékra mérséklődött, tehát nagyon markáns változáson esett át az EU ezen a téren – mondta kérdésünkre Weinhardt Attila.

A Portfolio munkatársa a különféle okok között említtette, hogy az oroszok tizenhárom uniós tagállamnak már nem szállítanak gázt (műszaki és pénzügyi okokra hivatkozva), emellett pedig komoly stratégiai váltás is van, a főként a tengerparttal, illetve LNG-lefejtő, -visszafejtő terminállal rendelkezők markánsan a tengeri szállítású gáz felé fordultak, ami már nem Oroszországból érkezik.

A szakember a közép-kelet-európai országokat illetőn megjegyezte, nyilván a múltbéli, történelmi, infrastrukturális és földrajzi okok miatt ezek az államok érdemben nem igazán képesek máshonnan gázt szerezni.

Így például Magyarország, amelynek

85 százalék körüli az importaránya, az azon belüli orosz gáz súlya továbbra is 80 százalékos.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×