eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Nagy Márton elárulta a halasztott gázfizetés részleteit

A Gazprommal kötött halasztott fizetési megállapodás és a hajdúszoboszlói párnagáz kinyerése is a folyó fizetési mérleg javítását szolgálja – ismertette az intézkedések célját a gazdaságfejlesztési miniszter. Rámutatott: a hétfői intézkedések közül az egyik részben úgy működik, mint egy ársapka, a másikkal találtak minimum másfél milliárd eurót.

Az ellátásbiztonság mellett pénzügyi szempontból is biztonságossá teszi Magyarország gázellátását az MVM ma bejelentett két lépése – mondta Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszer egy háttérbeszélgetésben azt emelte ki, hogy a Gazprommal a halasztott fizetésről kötött megállapodás és a hajdúszoboszlói tároló párnagázának a kitermelése is a folyó fizetési mérleg kezelését szolgálja, és ezzel Magyarország sérülékenysége jelentősen csökken.

"A gázár és a forintárfolyam mozgása összekapcsolódott, jelentős korreláció figyelhető meg a két adat között. Ez a folyó fizetési mérlegen keresztül hat, hiszen így többet kell fizetni a gázért euróban, ezért

az intézkedés célja, hogy megszakítsa a gázár és a forint árfolyama közötti együttmozgást"

– mondta a miniszter.

Ismertetése szerint 2021-ben a teljes gázfogyasztás 11,1 milliárd köbméter volt, ebből a hazai termelés 1,6 milliárd köbméter, 9,5 milliárd köbméter az import. Ennek a fele tőzsdéken keresztül, különböző ügyfelektől érkezett, míg 4,5 milliárd köbmétert a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés biztosított. (Az idén érkezik még elvileg további 732 millió köbméter orosz gáz.)

A szerződés szerint mindig az előző havi rotterdami tőzsdei átlagár alapján számlázzák ki havonta a szállítást, és a magyar fél euróban fizet, amit Oroszországban egy technikai számlán váltanak át rubelre.

Az új megoldással az MVM-nek az eddigi öt nap helyett harminc nap áll majd a rendelkezésére, hogy az ügyfeleitől beszedett, forintban érkező bevételt euróra váltsa, már ez is segíthet stabilizálni a forint árfolyamát a miniszter szerint.

A halasztott fizetésről kötött megállapodás egyelőre hat hónapra, 2023. március végéig szól, de tárgyalás kérdése a hosszabbítás. A megoldás lényege, hogy egy üzleti titkot képező, de a jelenlegi 175 eurós megawattóránkénti tőzsdei ár alatti küszöbérték felett nem kell azonnal kifizetni az orosz partnernek a gáz árát, hanem csak három év alatt három egyenlő részletben.

"Ez úgy működik, mint egy ársapka, amit ha átlép a gázár, akkor halasztott fizetés lép életbe.

Ez egy végtelen biztosítás. Ha a gáz ára nagyon szélsőségesen felfelé mozog, akkor van egy biztosításunk arról, hogy nem terheljük szét a folyó fizetési mérleget" – mondta Nagy Márton.

A részletekről még annyit árult el, hogy a jelenlegi 175 eurós ár mellett csaknem egymilliárd euró lenne a halasztott fizetés mértéke, de ha 300 euróra ugrana a rotterdami tőzsdei gázár, akkor 3,5-4,5 milliárd euró is lehet az az összeg, amit majd csak részletekben kell megfizetni három év alatt.

A miniszter kiemelte, így csak akkora a fizetendő összeg, amit a magyar gazdaság elbír, továbbá ezáltal a forint árfolyamát sem terhelik feleslegesen, sőt szerinte stabilizáló hatásúnak kell lennie az intézkedésnek. A halasztott fizetésnek elenyésző többletköltsége van, és a remények szerint 15-20 százalékkal csökkenő gázfogyasztás a jövő évtől enyhítheti majd a törlesztési terheket. Emellett ez a megoldás nem növeli az államadósságot, mert ez az MVM szállítói tartozása – tette hozzá Nagy Márton.

A másik lépés egyértelműen és egy az egyben javítja a fizetési mérleget – hangsúlyozta a miniszter a hajdúszoboszlói párnagáz kitermelése kapcsán. Ez az a mennyiség, amely a kereskedelmi gáz tárolásához szükséges, de a tároló kiürítésekor ez is kitermelhető. Összesen 2,2 milliárd köbméter van a hajdúszoboszlói mélyben, és ebből 800 millió köbméter biztosan kinyerhető, de akár több is.

"A biztosan kivehető párnagáz piaci értéke másfél milliárd euró. Ezt fel lehet használni itthon az egyetemes szolgáltatásban, vagy eladhatjuk devizában, és abból lehet vásárolni a tőzsdén. Mindkettő egy az egyben javítja a folyó fizetési mérleget.

A gáz sorsáról később dönt a kormány"

– mondta.

Jelenleg 6,4 milliárd köbméter tárolói kapacitás van Magyarországon, ez a legmagasabb az EU-ban. A mostani lépéssel is 40 százalék felett marad a hazai szükséglethez képest, és mivel csökkenni fog a gázfogyasztás, így kisebb kapacitás lesz indokolt. Emellett szén-dioxid tárolására alkalmas marad a hajdúszoboszlói tároló.

"Találtunk hazai gázt, csak nem a föld alatt. És ezzel találtunk minimum másfél milliárd eurót. A kettő együtt erős lépés, több milliárd euróval enyhíti a terheket nemcsak ellátásbiztonsági, hanem pénzügyi szempontból is" – mondta Nagy Márton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×