INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

mvm

földgáz

gazprom

halasztás

gáztároló

Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.

Bejelentés: később fizetünk a Gazpromnak, párnagázt értékesít az MVM

Infostart

Azonnali intézkedésekről tett bejelentést a szankciók okozta európai energiaválság hatásainak enyhítésére az MVM Csoport.

Az energiaválságban az európai- és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM csoport két intézkedést hozott. Egyrészt az MVM Csoport a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítására és energetikai fejlesztésekre van szükség - írta közleményében a cég hétfőn.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából

az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra.

E lehetőséget időszakosan beemelik a szerződésbe, ami növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

Hangsúlyozzák: a bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Energetikai változtatások - földgáz helyett szén-dioxid?

A közlemény szerint az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében középtávon a kapacitások átalakítására, valamint energetikai fejlesztésekre lesz szükség.

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél.

Érinti az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol

a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött.

Ez azért nagy horderejű bejelentés, mert a párnagáz olyan, a föld alatti tárolóban lévő földgáz, amelyet a létesítmény üzemszerű működtetése érdekében a gáztároló felhagyásáig nem szabad kitermelni.

Most azonban megteszik, azért, hogy a meglévő infrastruktúra-elemek használatával lehetővé váljon az alternatív energetikai hasznosítás, így például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja hajdúszoboszlói

párnagáz letermelését követően a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is a létesítményben,

annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez.

A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci árakon kb. másfélmilliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarország tárolókapacitása jelenleg is és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás, mind m3 arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát.

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018