INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

alapkamat

mnb

infláció

Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket

Kuti Zsolt: a magas alapkamatszint sokáig fenn fog maradni

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Lezárta 16 hónapon át tartó kamatemelési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank szeptember 27-én kedden, a szigorítási politika azonban más szinteken tovább folytatódik – mondta az InfoRádiónak az MNB igazgatója.

16 hónapja folyamatosan emeltünk, 1240 bázispontot összességében az alapkamaton, ami egy nagyon markáns elmozdulás. Proaktívan, gyorsan és erőteljesen akartunk reagálni az inflációs kihívásokra és ezt megtettük. Most megálltunk, és meg kell nézni, hogyan hat a reálgazdasági folyamatokra – jelentette ki Kuti Zsolt a jegybank monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.

A szakember arról beszélt, most megnézik, miképpen reagál a piac a 13 százalékos alapkamatra. Várakozásaik szerint a gazdaság többi részén is "felhúzzák majd a kamatszintet" a monetáris transzmisszió erősítésével, egyébként pedig lassan csökkenő inflációval számolnak.

Kuti Zsolt kifejtette, nagyon fontos kérdés, a swap piacok reagálása. Lényegében itt dől el, hogy a "forint mennyire vonzó", hiszen itt adják és veszik a devizákat a kereskedők. Az MNB-nek kritikus fontosságú, hogy "itt is felfelé húzzák a kamatokat".

A diszkontkincstárjegyeknél is várnának kamatemelkedést, hogy vonzó legyen ez a befektetési forma is. A legfontosabb azonban a lakossági piac.

A banki betéti kamatoknál egyáltalán nem tükröződik vissza a 13 százalékos alapkamat.

Vannak azonban már akciós ajánlatok, de a jelenleginél magasabb betéti kamatokat szeretnének stimulálni.

Öt-nyolc negyedév kell ahhoz, hogy kiderüljön a megemelt alapkamat sikeresen fékezi-e az inflációt – mondta Kuti Zsolt. A kamatemelési ciklus lezárásával szerinte nem volt szerencséjük sem, mert az alapkamat-emelés után kicsit erősödött a forint, de pár órával később jött a kedvezőtlen hír az oroszországi gázszállításról, és ez jelentősen befolyásolta a forint árfolyamát.

Csak akkor tudják csökkenteni az alapkamatot, ha sikeresnek látják az infláció elleni küzdelmet. Valamint szükség van a pénzügyi stabilitásra is, mert csak annak megléte esetén lehet lefelé módosítani az alapkamatot. Ezek azonban még messze vannak, és jelenleg

tartós kamattartásra kell berendezkedni,

tehát ez a magas alapkamatszint sokáig fenn fog maradni – zárta az interjút Kuti Zsolt.

Nyitókép: d3sign / Getty

Kapcsolódó hang

Tartósan magas maradhat a kamatszint - MNB
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018