eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket
Nyitókép: d3sign / Getty

Kuti Zsolt: a magas alapkamatszint sokáig fenn fog maradni

Lezárta 16 hónapon át tartó kamatemelési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank szeptember 27-én kedden, a szigorítási politika azonban más szinteken tovább folytatódik – mondta az InfoRádiónak az MNB igazgatója.

16 hónapja folyamatosan emeltünk, 1240 bázispontot összességében az alapkamaton, ami egy nagyon markáns elmozdulás. Proaktívan, gyorsan és erőteljesen akartunk reagálni az inflációs kihívásokra és ezt megtettük. Most megálltunk, és meg kell nézni, hogyan hat a reálgazdasági folyamatokra – jelentette ki Kuti Zsolt a jegybank monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.

A szakember arról beszélt, most megnézik, miképpen reagál a piac a 13 százalékos alapkamatra. Várakozásaik szerint a gazdaság többi részén is "felhúzzák majd a kamatszintet" a monetáris transzmisszió erősítésével, egyébként pedig lassan csökkenő inflációval számolnak.

Kuti Zsolt kifejtette, nagyon fontos kérdés, a swap piacok reagálása. Lényegében itt dől el, hogy a "forint mennyire vonzó", hiszen itt adják és veszik a devizákat a kereskedők. Az MNB-nek kritikus fontosságú, hogy "itt is felfelé húzzák a kamatokat".

A diszkontkincstárjegyeknél is várnának kamatemelkedést, hogy vonzó legyen ez a befektetési forma is. A legfontosabb azonban a lakossági piac.

A banki betéti kamatoknál egyáltalán nem tükröződik vissza a 13 százalékos alapkamat.

Vannak azonban már akciós ajánlatok, de a jelenleginél magasabb betéti kamatokat szeretnének stimulálni.

Öt-nyolc negyedév kell ahhoz, hogy kiderüljön a megemelt alapkamat sikeresen fékezi-e az inflációt – mondta Kuti Zsolt. A kamatemelési ciklus lezárásával szerinte nem volt szerencséjük sem, mert az alapkamat-emelés után kicsit erősödött a forint, de pár órával később jött a kedvezőtlen hír az oroszországi gázszállításról, és ez jelentősen befolyásolta a forint árfolyamát.

Csak akkor tudják csökkenteni az alapkamatot, ha sikeresnek látják az infláció elleni küzdelmet. Valamint szükség van a pénzügyi stabilitásra is, mert csak annak megléte esetén lehet lefelé módosítani az alapkamatot. Ezek azonban még messze vannak, és jelenleg

tartós kamattartásra kell berendezkedni,

tehát ez a magas alapkamatszint sokáig fenn fog maradni – zárta az interjút Kuti Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×