eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy diák bankkártyával vásárol az iskolai büfében a IX. kerületi Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnáziumban 2020. január 8-án. Az oktatási intézményben sajtótájékoztatón ismertették a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Foglalj.be terembérlést menedzselő és értékesítő rendszerét.
Nyitókép: Kovács Tamás

Járvány után, háborúban, menekültekkel: így változtak a fizetési szokások Magyarországon

Az idei év második negyedében a világgazdasági hatások miatt jelentős növekedés volt a legtöbb fizetési mód forgalmában.

A jegybank friss adatokat tett közzé 2022 második negyedévi magyarországi fizetési szokásokról.

Eszerint a mobilfizetést kedvelik a magyarok, a másodlagos azonosító viszont kevésbé népszerű – írja a Napi.hu. Az infláció és az ukrán menekültek hatása is érződik a pénzforgalmi adatokban; harmadával többet vásároltak kártyával a magyarok az idén, mint tavaly. A 400 forint felé ugró euró miatt a devizaszámlák száma pedig tízéves csúcsra ugrott. A második negyedévben nőtt a bankszámlák száma, amiben közrejátszhatott, hogy egyre többen tartanak devizát a gyengélkedő forintárfolyam miatt. Kevés híján 9,5 millió forint, és több mint 1,1 millió devizaszámlát vezettek a magyarok a bankoknál, ami tízéves rekordnak számít. Az adatok szerint továbbá

a bankkártyák száma lassan eléri a tízmilliót.

A 2022-es év második negyedévében jelentős növekedés volt a legtöbb fizetési mód forgalmában, így a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal való vásárlási forgalom is bővült. A koronavírus-járványhoz kötődő utazási korlátozások feloldásával a külföldi tranzakciók száma 24 százalékkal több lett, megközelítette a 33 milliót.

Az ukrán menekültek és külföldiek

A megelőző év azonos időszakához képest több, mint a négyszeresére nőtt a külföldi kártyás hazai vásárlási tranzakciók száma és értéke: összesen mintegy 32 millió ilyen tranzakció történt közel 454 milliárd forintos értékben. Ehhez nagymértékben hozzájárulhattak az orosz-ukrán konfliktus következtében Magyarországra érkező ukrán állampolgárok költései is. Emellett a koronavírus-járvány lecsengésével párhuzamosan a turisztikai célú, határon átnyúló forgalom miatt is megélénkülhetett.

Az egyedi forintátutalások mintegy 13 százalékot nőtt 2021 második negyedévéhez képest. Az átutalások száma 85 millió, értéke pedig 203 ezer milliárd forint körül alakult. Az azonnali fizetés is kiemelkedően volt: itt darabszámban 17, értékben pedig közel 32 százalékos volt a bővülés. A közel 46 millió azonnali fizetési tranzakció 11 ezer milliárd forintot meghaladó értékben abszolút rekordnak számít egy negyedév alatt.

A kártyás csalók károkozása

A vizsgált időszakban a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal való

visszaélések száma 38 ezer, az okozott kár értéke pedig 1 milliárd forint alatt alakult.

Ugyan ez számottevőbb növekedést mutat a megelőző év azonos időszakához képest, forgalomarányosan azonban még mindig elenyésző.

Az elektronikus pénzforgalomban lecsapódó egyéb, nem kártyás visszaélések tekintetében is hasonló a tendencia: az ezer visszaélés mintegy 1,7 milliárd forint értékben, arányaiban még mindig kicsi a 109 millió darabos, illetve 304 ezer milliárd forint értékű teljes átutalási forgalomhoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×