eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Woman working in a factory
Nyitókép: aydinmutlu/Getty Images

Magyarország a minimálbér-emelés bajnoka, a Fidesz támogat egy fontos EU-s döntést

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői támogatják az Európai Parlament által megszavazott az Unióban alkalmazandó minimálbérekről szóló irányelvtervezetet - áll a képviselőcsoport közleményében.

„Természetes, hogy megszavazzuk a minimálbérről szóló irányelveket. Mi nem hazudozunk a munkavállalóknak, ahogy azt a magyar baloldal teszi, hanem valódi lépéseket teszünk az érdekükben” - hangsúlyozta Kósa Ádám, az EP Foglalkoztatási- és Szociális bizottságának tagja a tegnapi szavazás után írt közleményükben.

„Szó sincs arról, hogy az Európai Unión belül minden tagállamban egységes összegű legyen a minimálbér. A hatalmas gazdasági különbségek miatt ez megoldhatatlan lenne” - húzta alá a Fidesz EP-képviselője. Szerinte a magyar szabályozás megfelel az elvárásoknak, ezért az irányelv hazánkban nem hoz lényeges változást, még a két év múlva valószínűsíthető hatálybalépést követően sem.

Magyarország a minimálbér-emelés bajnoka, 2022-ben 20 százalékkal emelték azt” - hangsúlyozta a képviselő.

A szerdán elfogadott irányelvvel kapcsolatban a Fidesz-közlemény megjegyzi, hogy az irányelv végleges elfogadása a tagállami miniszterek őszi ülésén várható. Ezt követően az irányelv hatályba lép és a tagállamoknak két év áll majd a rendelkezésére, hogy azt nemzeti jogukba ültessék át.

Dobrev Klára szerint a döntés után a magyar kormány többé nem határozhatja meg önkényesen a minimálbér összegét, mert figyelembe kell vennie a rendelet által előírt feltételeket - fogalmazott a DK-s poltikus. Erre reflektálhatott a Fidesz-közlemény azon mondata, amely szerint "mi nem hazudozunk a munkavállalóknak, ahogy azt a magyar baloldal teszi, hanem valódi lépéseket teszünk az érdekükben".

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×