eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A sustainable green office or housing complex, low angle view
Nyitókép: piranka/Getty Images

Ilyen hatással van a magasabb energiahatékonyság az új lakások árazására

A 2016 óta (új és használt lakásokra is) kiadott energetikai tanúsítványok kevesebb mint negyede kapott CC, vagyis korszerű vagy annál jobb besorolást – derül ki egy korábbi MNB Lakáspiaci Jelentésből. A kutatásból az is kitűnik, hogy a jobb energiahatékonyság milyen mértékben jelenik meg az új lakások kínálati áraiban.

Az eredeti terv szerint már 2021. január 1-jétől szigorodott volna az új építésű lakásokra vonatkozó energiahatékonysági követelmény, ezt azonban többször kitolva, végül 2022. július 1-től vezették csak be. Mindez azt jelenti, hogy CC helyett már csak legalább BB besorolású, vagyis a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő lakás kaphat használatbavételi engedélyt.

Ezt az energetikai szintet azonban a 2016 óta kiadott tanúsítványok nagyjából 3 százaléka teljesíti csak – írja Portfolio kiemelve: a legalább CC besorolású ingatlanok 2020 óta a tanúsított lakóingatlanok nagyjából harmadát tették ki, míg a legalább BB besorolásúak aránya mindössze 5 százalék körül mozgott. Az életbe lépett szigorításoknak köszönhetően ez az arány mostanra magasabb, és a jövőben várhatóan még tovább emelkedik – jegyzik meg.

A gazdasági portál arra is kitér, hogy Budapesten az arányaiban több új építésű lakás miatt valamivel eleve magasabb volt a jobb besorolású ingatlanok aránya, de – egy évvel ezelőtt – a szigorítás előtt átadott új lakások esetében még meglehetősen nagy volt a BB besorolásnál rosszabb lakások aránya: a 2021-ben átadott új lakások csaknem harmada, míg a 2022 első felében átadott új lakások 10-20 százaléka nem érte el a BB besorolást.

Mostanra viszont ez szintén megváltozott, miután július óta már csak a BB besorolású lakások kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Az ennél is jobb energiahatékonyságú AA besorolású lakások aránya viszont – feltehetően a bonyolultabb és drágább kivitelezésnek köszönhetően – még most is alacsony az új lakásokon belül.

Energiahatékonyság és lakásárak

Mint olvasható, MNB a Budapesti Lakáspiaci Riport átfogó kutatása szerint a tavalyi évben megvizsgálta a 2019 első és 2021 harmadik negyedéve között értékesítés alatt álló budapesti 4 lakásos vagy nagyobb új társasházi lakásprojektek adatait annak tükrében, hogy a magasabb energiahatékonyság milyen hatással van az új lakások árazására. Az eredmény nem hozott meglepetést:

a korszerűbb energetika használata szignifikánsan emeli az új lakások kínálati árát.

A becslés szerint a BB tanúsítvánnyal rendelkező újlakás-projektek négyzetméterára 3,5–3,7 százalékkal volt magasabb a CC besorolással rendelkezőkéhez képest. Az AA besorolású tanúsítvány viszont már 4,4–4,7 százalékkal növelte az átlagos négyzetméterárat. A két legjobb besorolású tanúsítvány, az AA+ és az AA++ ugyanakkor már nem növelte tovább szignifikánsan a lakások árát az AA besorolásúakhoz képest, vagyis az energiahatékonyság terén elért további javulást már a kínálati árakban nem érvényesítik jobban a fejlesztők.

Összességében a környezeti szempontból fenntartható energetika használata költség oldalról drágítja ugyan az új lakásokat, de ezek a hatékonyabb energetikájú lakások hosszú távon értékállóbbak lesznek azzal, hogy a kereslet is fokozatosan „zöld” irányba tolódik.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×