INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

gdp

bővülés

meglepetés

A neon tube graph in a communist style room

Elemzők a friss GDP-adatról: messze a V4-es társak előtt Magyarország

Infostart

A Takarékbank elemzői szerint hazai GDP növekedése mind éves, mind negyedéves alapon jócskán túlteljesítette a régió országainak növekedését.

A szakértők úgy látják, hogy a lengyel GDP jócskán alulmúlta a várakozásokat. A V4-országok legnagyobb gazdaságának bővülése 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest, míg éves alapon 5,3 százalékkal, szezonálisan kiigazítva 4,5 százalékkal lett nagyobb.

A cseh GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt negyedéves, 3,6 százalékkal éves alapon. A szlovák GDP pedig 0,4 százalékkal nőtt negyedéves, és mindössze 1,6 százalékkal éves alapon.

A cseh és a szlovák gazdaság növekedését visszafogta a járműgyártást sújtó chip és más alkatrészek hiánya, amit a hazai gazdasággal ellentétben más ágazatok nem tudtak ellensúlyozni. A cseh és a szlovák gazdaság teljesítménye minimális mértékben még a járvány előtti szinttől is elmarad.

A KSH adatai szerint, éves összevetésben 6,5 százalékos a GDP bővülése Magyarországon. Míg negyedéves alapon 1,1 százalékos növekedés mutatkozik.

Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018