INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

gdp

euróövezet

eurostat

Crisis Management, Teamwork concept.

A becsültnél kisebb lett az euróövezeti GDP-növekedés

Infostart / MTI

Az euróövezet gazdasága a második negyedévben az első becslésnél némileg kisebb mértékben nőtt éves és negyedéves összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adatai szerint. Ezek azonban még továbbra sem végleges számok, a végleges adatot szeptember 7-én ismertetik.

Az euróövezet hazai összterméke (GDP) 0,6 százalékkal bővült a június végéig tartó három hónapban a július végén ismertetett, első becslésben szereplő 0,7 százalék helyett. Az első negyedévben 0,5 százalékkal bővült a GDP.

Az Európai Unióban a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt negyedéves bázison a hazai össztermék, az első becslésben szereplő adattal és az első negyedévivel is megegyező mértékben.

Az egy évvel korábbit az euróövezeti GDP 3,9 százalékkal, az uniós GDP 4,0 százalékkal haladta meg a második negyedévben. A július végi első becslésben az euróövezet és az Európai Unió második negyedévre vonatkozó GDP-növekedési adata egyaránt 4 százalék volt. Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.

Vannak érzékelhető jelei egy küszöbön álló esetleges recessziónak: a német gazdasági növekedés negyedéves szinten nulla volt, illetve néhány ország, így Lengyelország (-2,3 százalék), Lettország (-1,4 százalék), Litvánia (-0,4 százalék) és Portugália (-0,2 százalék) gazdasági teljesítménye zsugorodott.

Negyedéves összevetésben a legnagyobb mértékben Hollandiában nőtt a GDP, 2,6 százalékkal, illetve Romániában 2,1 százalékkal és Svédországban 1,4 százalékkal.

Nyitókép: Maria Stavreva/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018