eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Mischa Keijser/Getty Images

Gázpiac - Az Egyesült Államok kemény falba ütközött

Épp azon dolgozik Washington, hogy a megemelkedett árakon már piacképes palagázt minél nagyobb mennyiségben exportálja, többek között Európába is. Ám a kivitel veszélybe került.

Folyamatos nyomás alatt tartja az amerikai kormányzat a hidraulikus kőzetrepesztéses technológiát alkalmazó amerikai olaj- és gázcégeket. Egyrészt a hazai kitermelés növelése révén szeretné lenyomni a világpiaci olajárakat, másrészt az exportot akarja felhasználni arra, hogy növelje befolyását a globális, de főleg az európai olaj- és cseppfolyós gáz (LNG) piacon - kezdte összeállítását a vg.hu.

A portál a Reuters hírügynökséget idézve arról ír, hogy az amerikai LNG kivitel az idei első félévben 12 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi helyzethez képest, így meghaladta a másik két LNG nagyhatalom, Katar és Ausztrália exportját. A 100 dollár környéki olajár és az egekben lévő gázárak a magánszektor számára vonzóak is az új mezők nyitásához, ám komoly problémát okoz, hogy nincs elegendő berendezés a kitermelés növeléséhez.

A következő másfél év során a kitermelésnövelés legfőbb akadálya a berendezések hiánya marad, miközben megmaradnak a dráguló hitelek, a beszállítói láncok akadozottsága, a munkaerőhiány jelentette további nehézségek a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint.

Az amerikai nyersolaj kitermelés az idén éves átlagban

naponta 11,9 millió hordóra eshet vissza a pandémia előtti rekordszintet jelentő 12,3 millióról

- áll az US Energy Information Administration előrejelzésében.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×