eur:
391.24
usd:
368.07
bux:
55291.58
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Unsplash.com

Újabb fordulat a fúrt kutak engedélyezése ügyében

Újra napirenden a vízgazdálkodási törvény módosítása. Frissítés: A parlament július 19-i, ülésszakot záró szavazási napján ez a módosító indítvány végül kikerült a törvényjavaslat végleges szövegéből, így végül NEM szavazták meg

A parlament.hu-n jelent meg az a módosító javaslat, mely szerint a háztartási vízigényt kiszolgáló kutakra nem szükséges majd lefolytatni az engedélyezési eljárást, abban az esetben, ha vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentes területen fúrták, a kút talpmélysége 50 méternél kevesebb, és nem éri el az első vízzáró réteget – írja az agroinfo.hu.

A Hende Csaba által benyújtott módosítócsomag részeként térkép készül a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területekről, és ezt majd a Hivatalos Értesítőben, valamint az országos vízügyi igazgatási szerv honlapján is közzé kell tenni.

A terevezt szerint nem szükséges vízjogi engedély az országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási vízigényt kielégítő kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, ha annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el.

Ennek megfelelően az országtérképen kockázatmentesként jelölt területen a fennmaradási engedélyezési eljárások lefolytatásától is el lehet tekinteni és a bírság megfizetésére vonatkozó kötelezettségek is változnak.

A módosító javaslat indoklása szerint többek között azért van szükség erre a változtatásra, mert "az ukrajnai háború okozta élelmiszerválságban felértékelődik a ház körül termesztett növények szerepe, melyek gondozása nemcsak a hiányt csökkenti, de ármérséklő szerepe is van. A Magyarországon is érezhető klímaváltozásra tekintettel a hatékony és gazdaságos növénytermelés ugyanakkor egyre inkább csak öntözéssel lehetséges, melyhez egyre mellőzhetetlenebb a helyben fúrt kút."

Frissítés: A parlament július 19-i, ülésszakot záró szavazási napján ez a módosító indítvány végül kikerült a törvényjavaslat végleges szövegéből, így végül NEM szavazták meg

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Engedett egy magyar vétónak az EU, hét másik ország is engedett az autóipar miatt

Engedett egy magyar vétónak az EU, hét másik ország is engedett az autóipar miatt

Az Európai Unió miniszterei nyolc tagállam - köztük Magyarország - aggályait követően megállapodtak az Európai Bizottság új gépjárművek kibocsátására vonatkozó javaslatának módosításáról. Az országok azzal érveltek, hogy a javasolt változtatások potenciálisan elvonhatják a befektetéseket az elektromos járműipartól. Az eredeti, "Euro 7" néven ismert javaslat a fékek és gumiabroncsok részecskekibocsátására vonatkozó új szabványok bevezetését célozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×