eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Gembloux, 2015. október 30.Szélturbinák a dél-belgiumi Gembloux közelében 2015. október 30-án hajnalban, egy hónappal a Párizsban november végén kezdődő 21. ENSZ-klímacsúcs előtt. A konferenciát november 30. és december 11. között rendezik meg a francia fővárosban. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: OLIVIER HOSLET

Ezekkel a homokakkumulátorokkal hónapokig lehet tárolni a zöld energiát

Finn kutatók szerint a homokakkumulátorok megoldanák az egész éves energiaellátás problematikáját.

A készüléket alacsony minőségű homok felhasználásával, illetve nap- vagy szélerőművekből származó olcsó villamosenergiával előállított hővel töltik fel. A homok 500 Celsius-fokos hőmérsékleten tárolja a hőt, amely így télen is felhasználható, írja a BBC.

Finnország számára kifejezetten kritikus az energiakérdés, mivel a legtöbb gáz Oroszországból érkezett az országba. A finn-orosz határ a leghosszabb szárazföldi határ Oroszország és egy uniós tagállam közt.

A hosszú, hideg finn tél közeledtével a politikusokat és a polgárokat egyaránt foglalkoztatják az energiaellátás kérdései, ez az új technológia azonban képes lehet enyhíteni az aggodalmak egy részét. A homokakkumulátor fő összetevője 100 tonna építőipari homok silóban felhalmozva.

Az innovatív energiatermelésbe való beruházások száma egyre nő: a napelemek és szélturbinák gyorsan hozzáadhatók a nemzeti hálózatokhoz, ugyanakkor hatalmas kihívásokat is jelentenek.

A fő kérdés az, hogyan lehet megőrizni a megtermelt, de fel nem használt energiát, ugyanis a hálózat túlterhelése annak összeomlásához vezethet.

A legkézenfekvőbb választ ezekre a problémákra a nagy méretű akkumulátorok nyújtják, amelyek képesek tárolni az energiát. A legtöbb akkumulátor ugyanakkor drága, nagy helyet foglaló lítiumból készül, amely csak korlátozott mennyiségű többletenergiával képes megbirkózni.

Távhőt állítanak vele elő

Kankaanpää városában azonban egy fiatal finn mérnökökből álló csapat telepítette az első kereskedelmi használatú homokakkumulátort, amely szerintük alacsony költséggel és jó hatásfokkal oldja meg a tárolási problémát.

"Amikor a zöld áram nagy mennyiségben áll rendelkezésre, azt szeretnénk, ha nagyon gyorsan tárolóba tudnánk juttatni" - mondta Markku Ylönen, a Polar Night Energy két alapítójának egyike, akik a terméket kifejlesztették.

A készüléket a Vatajankoski erőműben helyezték üzembe, amely a környék távfűtési rendszerét működteti. A megtermelt zöld áram 500 Celsius-fokig melegíti a homokot. A forró levegő

hőcserélő segítségével kering a homokban,

amely hatékony hőtároló, idővel is alig veszít meleget. A fejlesztők szerint a silónyi homok hónapokig tudja tárolni a meleget, mellyel a távhőrendszer számára tudnak vizet melegíteni.

A homokelem ötletét egy volt cellulózgyárban dolgozták ki Tampere városában, ahol a tanács adományozta a munkaterületet és biztosította a finanszírozást a projekt elindításához. A legnagyobb kérdés az, vajon lehet-e ilyen erőműveket akkora mennyiségben telepíteni, hogy azok valós segítséget jelenthessenek.

A felhasználással kapcsolatban az már kiderült, hogy a homokakkumulátor hatásfoka drámaian csökken, ha arra használják, hogy az áramot visszajuttassa az elektromos hálózatba.

A finn kutatók egyébként az elsők, akik kereskedelmi felhasználásban is alkalmaznak ilyen technológiát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×