eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdődött meg az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek vezetéke az oroszországi Viborgból indul és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminnál éri el a német partot. A gázvezetékből már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Döntő, és Moszkvát felháborító húzásra készülhet Németország az Északi Áramlat 2-vel

A Der Spiegel tudni véli, hogy a hálózatról leválasztva, cseppfolyósított gáz szállítására használnák a jövőben a németek a gázvezetéket. Forrást nem jelöltek meg az értesülés mellett.

Az orosz álláspont szerint ha ez történik, ügyvédek elé kerülhet az ügy. A Gazprom annak érdekében építette ki az Észak Áramlat 2 névre hallgató vezetéket, hogy megduplázhassa a Németországba szállított gáz mennyiségét.

A vezetékrendszert ugyanakkor nem vették már használatba, miután a két ország között az ukrajnai háború kezdete előtt feszültté vált a viszony. Olaf Scholz kancellár szerint nem is fogják már igénybe venni azt, írja a Reuters.

Az Oroszországból Németországba érkező gáz mennyisége hétről hétre csökken,

a németek pedig keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a kialakult vészhelyzetben LNG-hez tudják juttatni gazdaságukat.

Németország négy speciális szállítóhajót bérelt, hogy a tengeren alakíthassa át a cseppfolyós LNG-t gázzá, és azt a szárazföldi csővezetékrendszerekbe táplálhassa. Egy balti-tengeri betöltőhellyel szeretnék bővíteni kapacitásukat, kiegészítve a Wilhelmshavenben és az északi-tengeri Brunsbüttelben található hasonló komplexumokat.

Kelet- és Dél-Németország különösen függ az orosz vezetékes gáztól, a diverzifikáció előnyös lenne számukra a Der Spiegel szerint. A szárazföldi vezetékeket, amelyek az Északi Áramlat 2 részeként gázt szállítottak volna, így újra lehetne hasznosítani.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×