eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Már egy szobányi műanyag szemetet kiszúr a mesterséges intelligencia az űrből

A Global Plastic Watch műholdképekkel mutatja be, hol találhatók világszerte műanyagtengerek.

A műholdas képalkotási technikát és a mesterséges intelligenciát használva a világon először született olyan forrás, amely képet nyújt arról, milyen méreteket ölt a műanyagszemét mennyisége a valóságban. A Global Plastic Watch (GPW) már az ötször öt méteres nagyságú szeméthalmazokat is képes azonosítani, legyen szó Srí Kankán égő szeméthalomról vagy Indonézián egy folyóba hömpölygő műanyagáradatról.

"Nem arról van szó, hogy megnevezzük és megszégyenítjük a szemetelő országokat, hanem arról, hogy segítjük a kormányokat a probléma kezelését segítő információkkal" – magyarázta Fabien Laurier, a GPW egyik fő tervezője a Sky News-nak.

Mérhetővé teszi a mérhetetlent

Az ingyenesen elérhető szolgáltatás célja az, hogy megfékezze a szemét óceánba kerülését, az indonéz kormány pedig máris használja.

"Nehéz ellenőrizni azt, amit nem tudunk mérni, sőt, nem is tudunk bemérni"

– mondta Kakuko Nagatani-Yoshida, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának munkatársa a Sky Newsnak. Reméli, hogy a kormányok a csúcstechnológiát a műanyaghulladékok keletkezésének, lerakásának és elégetésének csökkentésére fogják használni. Ibu Nani Hendiarti indonéz miniszter szerint már használták az eszközt illegális szeméttelep felszámolására.

Percenként egy teherautónyi műanyag kerül a vizekbe

Minden egyes percben egy teherautónyi szemét kerül az óceánba, évente pedig 100 ezer vízi állat hal meg a műanyag miatt. Fabien Laurier szerint a műanyagszennyezés az egyik legnagyobb környezetvédelmi krízis forrása jelenleg, amely környezeti károkkal jár és az emberek egészségére is negatív hatást gyakorol.

"Amikor az óceánba kerül, nanoméretű darabokra bomlik, lényegében az egész táplálékláncot szennyezi" – mondta.

Bár hasonló eljárást már széles körben alkalmaznak az erdőirtás nyomon követésére, a műanyagszemét lerakására vonatkozó adatok általában modelleken és becsléseken alapulnak.

"A hulladéklerakók azonosítása a műholdképeken újszerű,

olyasmi, amit nagyon nehéz elvégezni, még kis léptékben is" – mondta Caleb Kruse, a GPW vezető adattudósa. Csapata mesterséges intelligencia segítségével fésüli át az Európai Űrügynökség műholdfelvételeit.

Kockázatot is elemeznek

Az azonosítást követően minden egyes helyszínt egy képzett ellenőr ellenőriz, és más adatokkal összevetve ellenőrzi a figyelmeztető jeleket, például a vízfolyások vagy az emberek közelségét, vagy azt, hogy a talaj típusa miatt valószínűbb-e a műanyag vízbe jutása.

Az interaktív weboldal 26 országban több száz hulladéklerakó helyet azonosított, amelyek a világ vizeiben található műanyag több mint 80 százalékát teszik ki.

Ezek közül sok ország a saját és más országok által exportált hulladékot is feldolgozza.

Kruse tisztán látja, hogy a GPW nem ad választ minden kérdésre a műanyaghulladékkal kapcsolatosan, de reméli, hogy a kormányok, a nem kormányzati szervezetek és a közösségek kiindulópontként használhatják, hogy megtalálják azokat a hulladékgócpontokat, amelyekkel elsőként kell foglalkozni.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×