eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Változás lép életbe a törlesztési moratóriumban

Az adósoknak július 31-ig mindenképpen nyilatkozniuk kell, ha augusztustól is élnek a lehetőséggel.

A kamatstop mellett a hitelek törlesztési moratóriumát is meghosszabbította a kormány 2022. december 31-ig. Amíg azonban a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek nem kell tenni semmit ahhoz, hogy ezt igénybe vegyék, addig a még a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell ezt. Ha nem teszik, automatikusan kikerülnek a moratóriumból augusztustól – írja a Bank360.hu.

A portál emlékeztet, a kormány a jelenlegi fizetési moratóriumot július 31-ig tolta ki. Ennek igénybevételéhez semmit sem kell tenni azoknak az adósoknak, akik jelenleg élnek ezzel a lehetőséggel. Augusztus 1-étől azonban csak azok maradhatnak a moratóriumban december 31-ig, akik ezt július 31-ig kérvényezik a hitelezőjüknél.

A határidő jogvesztő, tehát aki ezt nem teszi meg, automatikusan elesik a lehetőségtől. A kérelem formáját és tartalmát az általános politikai koordinációért felelős miniszter rendeletben határozza meg.

A rendelet szerint a hitelezőknek (jellemzően a bankoknak) öt napon belül tájékoztatniuk kell az érintett adósaikat a moratórium új szabályairól.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a moratórium augusztus 1-től december 31-ig történő meghosszabbítását az kérheti, aki a rendelet hatályba lépésének napján, azaz, június 17-én a moratóriumban volt.

A jelenleg a fizetési moratóriumban lévőknek most tehát meg kell várniuk a hitelezőjüktől kapott tájékoztatást, illetve a kérelem hivatalos formuláját. Ha ezt megkapták, akkor fontos, hogy ne felejtsék l: július 31-ig mindenképpen nyilatkozniuk kell, ha benne akarnak maradni augusztustól is. Aki viszont nap kap értesítést néhány napon belül, annak érdemes felvennie a kapcsolatot a bankjával.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×