eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésére érkezik az ankarai parlamentbe 2020. február 12-én. Erdogan közölte: Törökország eltökélt, hogy február végéig visszaszorítsa az előrenyomuló szíriai kormányerőket a korábbi demarkációs vonalat jelentő török megfigyelőpontok mögé Idlíbben, az utolsó, még a lázadók kezén lévő szíriai tartományban.
Nyitókép: Burhan Ozbilici

Nehéz elhinni a török inflációs adatot

Az ember csak kapkodja a fejét, és szinte büszke az európai adatokra.

Törökországban éves szinten gyorsult, havi összevetésben lassult az infláció májusban.

A török statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy az éves infláció 73,5 százalékra, 24 éves csúcsra gyorsult az áprilisi 69,97 százalékról. Havi összevetésben a fogyasztói áremelkedés 7,25 százalékról 2,98 százalékra mérséklődött.

Az ország jegybankja ötödik hónapja tartja változatlanul 14 százalékon az irányadónak számító diszkontrátát. Sok helyi közgazdász szerint azonban ez hibás hozzáállás, a pénzügyi piacok volatilitása és a magas infláció mellett kamatemelésre van szükség.

Ugyancsak pénteken ismertetett adat szerint a termelői árak éves szintű növekedése az áprilisi 121,82 százalékról májusban 132,16 százalékra, havi összevetésben pedig 7,67 százalékról 8,76 százalékra gyorsult Törökországban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×