eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Professional engineer architect worker with protective helmet and blueprints paper at house building construction site background
Nyitókép: Kwangmoozaa/Getty Images

Már visszaszorulóban vannak az állami beruházások

A január-márciusi időszakban ezzel együtt is növekedett a beruházások volumene a 2021-es évhez képest.

2022 I. negyedévében folytatódott a beruházások 2021 II. negyedévében kezdődött bővülése. A fejlesztések volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,7, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 3,2 százalékkal emelkedett.

A beruházások élénkülését a vállalkozások fejlesztései és a háztartások növekvő aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés beruházásai csökkentek.

A beruházások szezonálisan kiigazított tárgyidőszaki volumene kismértékben meghaladta az eddigi legmagasabb, 2021 III. negyedévében mért szintet - olvasható a KSH jelentésében.

2022 I. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 3,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,7, a gép- és berendezésberuházásoké 6,0 százalékkal nőtt.

2022 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

A beruházási tevékenység volumene 8,7 százalékkal emelkedett. Ezen belül a teljesítményérték 58 százalékát képviselő építési beruházásoké 10, a 41 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké pedig 7,0 százalékkal nőtt.

A gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott.

A beruházási teljesítmény 54 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene csaknem 11 százalékkal bővült az alacsony bázishoz képest, amiben lényeges szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor

a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél 13 százalékkal visszaestek a fejlesztések.

A helyi önkormányzatok növelték, a központi közigazgatási szervek erősen csökkentették tárgyieszköz-beszerzéseiket a bázisidőszakihoz képest.

Az egyes nemzetgazdasági ágakban a beruházások alakulását tekintve eltérő folyamatok játszódtak le.

A nemzetgazdasági beruházások 29 százalékát adó, legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései nagymértékben, közel 20 százalékkal nőttek.

Az alágak eltérően teljesítettek. A három legnagyobb súlyú közül a villamosberendezés-gyártás kiugró teljesítménynövekedése ellensúlyozta a járműgyártás volumenében tapasztalt jelentős visszaesést, miközben az élelmiszeripar fejlesztései 9,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Forrás: KSH
Forrás és interaktív grafikon ide kattintva: ksh.hu

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 22%-át megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye jelentősen, 11 százalékkal bővült, elsősorban a meghatározó súlyú lakásépítések kiemelt növekedésének köszönhetően.

A szállítás, raktározás ág beruházásaiban az előző évben kezdődött volumennövekedés lassult (2,1 százalék), ebben szerepet játszott az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése is.

A kereskedelem volumenének 2,8 százalékos csökkenését elsősorban a kiskereskedelmi üzletek 2021-ben regisztrált, kiugróan magas fejlesztéseinek befejeződése magyarázza.

A mezőgazdaságban regisztrált 20 százalékos volumennövekedéshez leginkább a mezőgazdasági épületfejlesztések nagymértékű bővülése járult hozzá.

A közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztéseinek volumene 5,2 százalékkal csökkent, a központi közigazgatási szervek visszafogott fejlesztéseinek következtében.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×