INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

kovács lászló

vendéglátás

kocsma

étterem

Képtelenek bekalkulálni az árakba a drágulás mértékét a vendéglátóhelyek

Képtelenek bekalkulálni az árakba a drágulás mértékét a vendéglátóhelyek

Mármint azok, amelyek túlélték a pandémiát, és most a háború következményeitől szenvednek. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádióban elmondta, egyes üzletek energiaszámlája 300 ezer forintról 1,8 millióra nőtt, és akkor az alapanyagokat még meg sem vásárolták.

Mintegy 3400-zal, 51 ezerről 48 ezer alá csökkent a vendéglátóhelyek száma a járvány két évében, a 2022-es év elejére, a korlátozások legnagyobb vesztesei pedig a Budapest belvárosában található éttermek és szórakozóhelyek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László.

"Az egész ágazatot nagyon mélyen érintette az elmúlt 2 éves válság, és még ki sem lábaltunk, máris itt a háború, rengeteg alapanyag ára emelkedett - van olyan, amit lokálisan már esetleg nem is lehet kapni, például az étolaj" - ecsetelte.

Szerinte a bezárásoknak még nincs vége, és érdekesnek tartja a megoszlást is, ugyanis az éttermek száma 1500-zal csökkent, a cukrászdák száma viszont, ha minimálisan is, de nőtt.

"Ebből az következik, hogy a cukrászdába járás mint lehetőség a pandémia alatt is megvolt, ott nagyon sokan csak elvitelre rendeltek, de azért bementek az emberek" - folytatta.

A legnagyobb vesztesek az "italüzletek", italkimérések, 2300 szűnt meg közülük, a legtöbb ebből is Budapest belvárosában.

Összességében úgy látja, a legjobb vendég a magyar vendég, amely életben tartja az üzleteket akkor is, ha az be van zárva, például házhoz szállítással, de azért

sok vállalkozó a háztartástól elvont pénzeket hordta a vállalkozásba, "akár havonta milliókat is",

mert bár volt két jó nyár, de borzasztó téli időszakok voltak. Ezek a "megtépázott" vállalkozások most egy háború miatt bizonytalan jövőben próbálnak boldogulni.

Ennek egyik tényezője az energiadrágulás, amellyel kapcsolatban rámutatott: volt, ahol 25 forint volt 1 kilowattóra energia ára tavaly novemberben, idén januárban pedig 150 forint, ami hatszoros áremelkedés, és volt olyan üzlet, amelynek ez a kiadása a hatszorosára emelkedett, 300 ezer forint helyett 1,8 millió forintra. "Ezt előre bekalkulálni az árakba, ugyanígy a napi szinten dráguló élelmiszereket is, majdhogynem lehetetlen" - rögzítette Kovács László, aki szerint valóságosan az életben maradásért kell küzdeniük.

Az indokolt fogyasztóiár-emelés 30-40 százalékos lett volna idén, ehhez képest 10-15, maximum 20 százalékos emelésekről tudnak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Képtelenek bekalkulálni az árakba a drágulás mértékét a vendéglátóhelyek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018