eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának főépülete Gödön 2017. május 29-én, a gyár nyitóünnepségének napján.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Pénzükre várnak a gödi Samsung-építkezés magyar beszállítói

Állítólag nem tud fizetni az egyik dél-koreai alvállalkozó.

Fizetési problémák merültek fel Magyarország egyik legnagyobb beruházásán, a dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén – értesült a 24.hu. Hírek szerint a nagyberuházáson bedolgozó magyar vállalkozások 2-3 hónapja hiába várnak a fizetségre.

A lap úgy fogalmaz, hogy több forrásból származó értesüléseink szerint az egyik dél-koreai alvállalkozó csődközeli helyzetbe került, összesen mintegy 3 millió euró kifizetésével maradt el a beszállítóinak.

A 24.hu szerint pénz helyett szóbeli ajánlatot kaptak, amiből azt hámozták ki, hogy két lehetőségük van:

  • vagy megkapják a követelésük 50 százalékát,
  • vagy felszámolásba dől az adós cég.

A fizetési gondokkal küzdő alvállalkozó, mint azt a lap megtudta, a Hallimprecision Hungary Kft., anyacége a dél-koreai bejegyzésű Hallimprecision Co. Ltd. Tavalyi gazdálkodásáról még nincs adat a cégbíróságon, csak annyit látni, hogy a mérlege 2020-ban nem festett rosszul, 538 millió forint forgalmat mutatott ki és 42 millió forint nyereséget könyvelt el. A tartozásoktól sem fuldoklott, 2020 végén bő 57 millió forint szerepelt a kötelezettségek soron.

Fizetési problémái viszont lehettek korábban is – a 2018-ban alapított kft. ellen az Opten adatbázisa szerint 10-szer indult végrehajtási eljárás, néhányszor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatósága lépett –, de ezek az ügyek, úgy tűnik, rendre megoldódtak.

A lapunknak név nélkül beszélő források azt mondták, kisebb csúszások voltak korábban is, de ekkora késedelmet eddig nem tapasztaltak. Úgy tudják,

mintegy 3 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint az összes tartozás, amit rendeznie kellene a Hallimprecisionnak.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×