INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

göd

samsung

akkumulátor

csőd

fizetési késedelem

A Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának főépülete Gödön 2017. május 29-én, a gyár nyitóünnepségének napján.

Pénzükre várnak a gödi Samsung-építkezés magyar beszállítói

Infostart

Állítólag nem tud fizetni az egyik dél-koreai alvállalkozó.

Fizetési problémák merültek fel Magyarország egyik legnagyobb beruházásán, a dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén – értesült a 24.hu. Hírek szerint a nagyberuházáson bedolgozó magyar vállalkozások 2-3 hónapja hiába várnak a fizetségre.

A lap úgy fogalmaz, hogy több forrásból származó értesüléseink szerint az egyik dél-koreai alvállalkozó csődközeli helyzetbe került, összesen mintegy 3 millió euró kifizetésével maradt el a beszállítóinak.

A 24.hu szerint pénz helyett szóbeli ajánlatot kaptak, amiből azt hámozták ki, hogy két lehetőségük van:

  • vagy megkapják a követelésük 50 százalékát,
  • vagy felszámolásba dől az adós cég.

A fizetési gondokkal küzdő alvállalkozó, mint azt a lap megtudta, a Hallimprecision Hungary Kft., anyacége a dél-koreai bejegyzésű Hallimprecision Co. Ltd. Tavalyi gazdálkodásáról még nincs adat a cégbíróságon, csak annyit látni, hogy a mérlege 2020-ban nem festett rosszul, 538 millió forint forgalmat mutatott ki és 42 millió forint nyereséget könyvelt el. A tartozásoktól sem fuldoklott, 2020 végén bő 57 millió forint szerepelt a kötelezettségek soron.

Fizetési problémái viszont lehettek korábban is – a 2018-ban alapított kft. ellen az Opten adatbázisa szerint 10-szer indult végrehajtási eljárás, néhányszor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatósága lépett –, de ezek az ügyek, úgy tűnik, rendre megoldódtak.

A lapunknak név nélkül beszélő források azt mondták, kisebb csúszások voltak korábban is, de ekkora késedelmet eddig nem tapasztaltak. Úgy tudják,

mintegy 3 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint az összes tartozás, amit rendeznie kellene a Hallimprecisionnak.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018