eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

A nyugdíjprémiumot is elsöpörheti, ha elhúzódik a háború

A PM konvergenciaprogramjában a negatív forgatókönyv 3,3 százalékos növekedéssel számol.

Az idei évre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium legfrissebb konvergenciaprogramja, ám a kockázatokat is részletezi.

Az egyik forgatókönyv elhúzódó orosz–ukrán konfliktussal számol, ebben a helyzetben pedig a kedvezőtlenebb külső kereslet és az ellátási lánc problémák eszkalálódása számottevően tovább rontanák a magyar kivitel lehetőségeit.

  • Az exportdinamika lassulása a hazai termelési kapacitások vártnál mérsékeltebb bővülését eredményezné, amely a foglalkoztatás és a beruházások csökkenéséhez vezetne.
  • Az emelkedő nyersanyagárak begyűrűződése révén magasabb lenne az infláció, ami mérséklően hatna a fogyasztás dinamikájára.
  • A visszafogottabb külső és belső kereslet révén tartósan alacsonyabb lenne a gazdaság teljesítménye, valamint a konjunktúrafolyamatokkal összhangban az államháztartás egyenlege is romlana az alappályához képest.

A negatív forgatókönyv összességében 1 százalékponttal alacsonyabb, vagyis 3,3 százalékos növekedést jelentene 2022-re.

A Növekedés.hu arra emlékeztet, hogy mindez azt is jelentené, idén nem fizetnének nyugdíjprémiumot, ennek ugyanis a kritériuma a 3,5 százalékos növekedés. Tavaly egységesen 80 ezer forint prémiumot kaptak a nyugdíjasok.

A konvergenciaprogram a 2022 és 2026 közötti időszakban számol a 13. havi nyugdíj kifizetésével és a nyugdíjak reáltértékének szinten tartásához szükséges nyugdíjemelésekkel.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy idén július 1-jétől, januárig visszamenőlegesen, további 3,9 százalékkal emelkedik az ellátások összege.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×