eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újra kamatot emelt az MNB

6,45 százalékra emelte az egyhetes betét irányadó kamatát az MNB. Szakértői várakozások szerint a kettő hamarosan összeolvadhat.

A múlt havihoz hasonlóan 30 bázisponttal 6,45 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön az MNB, ezzel gyakorlatilag „lemásolta” a márciusi kamatdöntést: kedden 100 bázisponttal emelkedett az alapkamat, majd 30 bázisponttal a betéti ráta - írta meg a Portfolio.

A mostani döntés megfelelt a várakozásoknak, főleg a keddi 100 bázispontos alapkamat-emelés után.

A gazdasági lap szerint a mai döntés akkor lesz effektív, ha a jegybank minden ajánlatot elfogad délután a tenderen, de az utóbbi hónapok lépései után ebben nem lehet kétség.

A Portfolio kiemlete, hogy a két kamatszint közti különbség tehát tovább csökkent, már mindössze 105 bázispont. Ez pedig azt jelenti, hogy a szigorítás hasonló ütemű folytatásával egy-két hónap múlva össze is olvadhat a kettő, ahogy azt a jegybank célként tűzte ki. Erre az összeolvadásra

a mostani számítások szerint júniusban lehet majd számítani,

ugyanis a Monetáris Tanács már jelezte: ezentúl hónapról hónapra dönt a szükséges szigorítás mértékéről. Ez pedig arra utalhat, hogy amennyiben a nemzetközi hangulatban nem lesz jelentős romlás, akkor lassíthatnak az utóbbi két hónap tempóján. A szakértők most 7-8 százalék közé várják az irányadó kamat tetőzését, de vannak már 8 százalék feletti előrejelzések is. Vagyis lehet még nagyjából 100 bázispontnyi tér az irányadó kamat emelkedésére, ott érheti utol majd az alapkamat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×