eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Jókorát harapott Magyarország az árampiacba

Korábban soha nem használt még fel annyi villamos energiát Magyarország márciusban, mint a múlt hónapban, ezzel január után már másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó rekord. Tavaly rekord születhetett. Az ukrajnai forgalom is élénk.

A 4145,3 GWh-s márciusi bruttó magyarországi villamosenergia-igény 2,2 százalékkal magasabb, mint az eddigi rekordot tartó 2021. márciusi érték, miközben a 6,3 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklet 0,1 fokkal haladta meg az egy évvel korábbit - írta a MAVIR adatai alapján a Portfolio. Az első negyedévben így 2,21 százalékkal volt nagyobb az országos teljes bruttó villamosenergia-felhasználás (12 519 GWh) mint 2021 hasonló időszakában a MAVIR előzetes adatai szerint, és mintegy 2 százalékkal haladta meg a MAVIR tervszámait.

Az előzetes adatok szerint a tavalyi év végül a valaha volt legnagyobb felhasználást hozta (46 923,9 GWh) a magyar villamosenergia-rendszerben (VER), közel 3 százalékkal felülmúlva a 2019-es addigi csúcsot.

A magyar áramfogyasztást az import 23,41 százalékban fedezte márciusban, amely nem csak a tavaly márciusi 25,25 százaléknál alacsonyabb, de egészen 2013-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy ennél kisebb márciusi importarányt találjunk (23,07 százalék).

Az első idei negyedévben így összességében 28,02 százalékos import részarányt lehetett regisztrálni, szemben a tavalyi első három hónap 27,5 százalékos adatával.

A hazai erőművek termelése márciusban közel 3172-3175 GWh volt, amely az elmúlt tíz év legmagasabb márciusi adata.

A termelés körülbelül 17 százalékát a megújulók adták (542,7 GWh), amihez a legnagyobb mértékben (295 GWh) a nagy naperőművek járultak hozzá. A negyedéves adatok is magasak és arra utalnak, hogy az idei év az erőműkapacitás bővülésével rekordot hozhat a megújulók használatában.

A MEKH jelentése kitér az ukrajnai forgalomra is. Az importvolumen február 24-től egy időre megszűnt az ukrán rendszer próbaüzeme miatt, de márciusban (amikor az ukrán és a moldáv rendszert csatlakoztatták az EU rendszerébe – különösen a hónap második felében – már a háború ellenére is ismét élénk energiaáramlás volt látható Magyarország irányába. Végleges havi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az ukrán import aránya valószínűleg jóval elmaradt a 2021 márciusitól, amikor a kereskedelmi import forrás 25,1 százalékát Ukrajna biztosította.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×