INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

áram

energia

március

mekh

áramfogyasztás

Jókorát harapott Magyarország az árampiacba

Jókorát harapott Magyarország az árampiacba

Infostart

Korábban soha nem használt még fel annyi villamos energiát Magyarország márciusban, mint a múlt hónapban, ezzel január után már másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó rekord. Tavaly rekord születhetett. Az ukrajnai forgalom is élénk.

A 4145,3 GWh-s márciusi bruttó magyarországi villamosenergia-igény 2,2 százalékkal magasabb, mint az eddigi rekordot tartó 2021. márciusi érték, miközben a 6,3 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklet 0,1 fokkal haladta meg az egy évvel korábbit - írta a MAVIR adatai alapján a Portfolio. Az első negyedévben így 2,21 százalékkal volt nagyobb az országos teljes bruttó villamosenergia-felhasználás (12 519 GWh) mint 2021 hasonló időszakában a MAVIR előzetes adatai szerint, és mintegy 2 százalékkal haladta meg a MAVIR tervszámait.

Az előzetes adatok szerint a tavalyi év végül a valaha volt legnagyobb felhasználást hozta (46 923,9 GWh) a magyar villamosenergia-rendszerben (VER), közel 3 százalékkal felülmúlva a 2019-es addigi csúcsot.

A magyar áramfogyasztást az import 23,41 százalékban fedezte márciusban, amely nem csak a tavaly márciusi 25,25 százaléknál alacsonyabb, de egészen 2013-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy ennél kisebb márciusi importarányt találjunk (23,07 százalék).

Az első idei negyedévben így összességében 28,02 százalékos import részarányt lehetett regisztrálni, szemben a tavalyi első három hónap 27,5 százalékos adatával.

A hazai erőművek termelése márciusban közel 3172-3175 GWh volt, amely az elmúlt tíz év legmagasabb márciusi adata.

A termelés körülbelül 17 százalékát a megújulók adták (542,7 GWh), amihez a legnagyobb mértékben (295 GWh) a nagy naperőművek járultak hozzá. A negyedéves adatok is magasak és arra utalnak, hogy az idei év az erőműkapacitás bővülésével rekordot hozhat a megújulók használatában.

A MEKH jelentése kitér az ukrajnai forgalomra is. Az importvolumen február 24-től egy időre megszűnt az ukrán rendszer próbaüzeme miatt, de márciusban (amikor az ukrán és a moldáv rendszert csatlakoztatták az EU rendszerébe – különösen a hónap második felében – már a háború ellenére is ismét élénk energiaáramlás volt látható Magyarország irányába. Végleges havi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az ukrán import aránya valószínűleg jóval elmaradt a 2021 márciusitól, amikor a kereskedelmi import forrás 25,1 százalékát Ukrajna biztosította.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018