eur:
392.97
usd:
372.67
bux:
55852.28
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: Pixabay

Jókorát harapott Magyarország az árampiacba

Korábban soha nem használt még fel annyi villamos energiát Magyarország márciusban, mint a múlt hónapban, ezzel január után már másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó rekord. Tavaly rekord születhetett. Az ukrajnai forgalom is élénk.

A 4145,3 GWh-s márciusi bruttó magyarországi villamosenergia-igény 2,2 százalékkal magasabb, mint az eddigi rekordot tartó 2021. márciusi érték, miközben a 6,3 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklet 0,1 fokkal haladta meg az egy évvel korábbit - írta a MAVIR adatai alapján a Portfolio. Az első negyedévben így 2,21 százalékkal volt nagyobb az országos teljes bruttó villamosenergia-felhasználás (12 519 GWh) mint 2021 hasonló időszakában a MAVIR előzetes adatai szerint, és mintegy 2 százalékkal haladta meg a MAVIR tervszámait.

Az előzetes adatok szerint a tavalyi év végül a valaha volt legnagyobb felhasználást hozta (46 923,9 GWh) a magyar villamosenergia-rendszerben (VER), közel 3 százalékkal felülmúlva a 2019-es addigi csúcsot.

A magyar áramfogyasztást az import 23,41 százalékban fedezte márciusban, amely nem csak a tavaly márciusi 25,25 százaléknál alacsonyabb, de egészen 2013-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy ennél kisebb márciusi importarányt találjunk (23,07 százalék).

Az első idei negyedévben így összességében 28,02 százalékos import részarányt lehetett regisztrálni, szemben a tavalyi első három hónap 27,5 százalékos adatával.

A hazai erőművek termelése márciusban közel 3172-3175 GWh volt, amely az elmúlt tíz év legmagasabb márciusi adata.

A termelés körülbelül 17 százalékát a megújulók adták (542,7 GWh), amihez a legnagyobb mértékben (295 GWh) a nagy naperőművek járultak hozzá. A negyedéves adatok is magasak és arra utalnak, hogy az idei év az erőműkapacitás bővülésével rekordot hozhat a megújulók használatában.

A MEKH jelentése kitér az ukrajnai forgalomra is. Az importvolumen február 24-től egy időre megszűnt az ukrán rendszer próbaüzeme miatt, de márciusban (amikor az ukrán és a moldáv rendszert csatlakoztatták az EU rendszerébe – különösen a hónap második felében – már a háború ellenére is ismét élénk energiaáramlás volt látható Magyarország irányába. Végleges havi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az ukrán import aránya valószínűleg jóval elmaradt a 2021 márciusitól, amikor a kereskedelmi import forrás 25,1 százalékát Ukrajna biztosította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Hét részvény dominálta idén a tőzsdéket, de éppen most törhet meg az egyeduralmuk

Hét részvény dominálta idén a tőzsdéket, de éppen most törhet meg az egyeduralmuk

Mindössze hét részvény dominálta idén az amerikai részvénypiacot, de az elmúlt időszakban beindult eséssel egyre inkább felerősödnek azok a hangok, melyek szerint a Csodálatos Hetes vezető pozíciója megkérdőjeleződhet. Az AI-hullám meglovaglása után a befektetőket hidegzuhanyként érte az amerikai jegybank szigorú kommunikációja, ami láthatóan elkezdte a valóság talaja felé visszahúzni a tőzsdéket. Ennyi lett volna a Csodálatos Hetes dominanciája, és elkezdhetnek magukra találni a piac eddig elhanyagolt részei? Vagy éppen ez a mostani jelentene jó beszállót a megacap tech részvényekbe? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×