eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Egy Ukrajna-EU kapcsolat most, a tervezettnél korábban megvalósult

Ukrajna az európai energiaunió része lett.

"Ukrajna az Energiaunió tagja lett. Az ukrán és az európai energiarendszerek egyesítése befejeződött" - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren.

Az Európai Unió február utolsó napján jelentette be, hogy sürgősen összekapcsolja Európa villamosenergia-rendszerét Ukrajna hálózatával, hogy növekedjen az ország energiarendszerének Oroszországtól (és Fehéroroszországtól) való függetlensége. Az összekapcsoláson már dolgoztak, annak befejeztét 2023-ra várták. Februárban egy tesztet is végrehajtottak, amelynek során Ukrajna pár napig az uniós és az orosz, fehérorosz áramrendszerektől függetlenül működött és nem is szállított az EU-ba áramot, erről az Infostart is beszámolt.

Európa és Ukrajna 2017 óta tervezi az elektromos hálózatok szinkronizálását, mivel Ukrajna igyekezett elszakadni az Oroszországhoz, Fehéroroszországhoz és más volt szovjet államokhoz kapcsolódó rendszertől.

Az ukrán állami hálózat-üzemeltető, az Ukrenergo korábban közölte, hogy a kapcsolat révén Ukrajna vészhelyzeti áramot kaphat Európától, ha katonai támadások áramkimaradást okoznának Ukrajnában. Ez most bekövetkezett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az összekapcsolást bejelentve köszönetet mondott az EU-tagoknak.

Frissítés: Az energiaügyi uniós biztos is beszámolt az összekapcsolásról szerdán és hozzátette, hogy Moldova is része már a rendszernek. Kadri Simson hangsúlyozta, a hálózatok szinkronizálása segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy stabil villamosenergia-rendszerrel rendelkezzen, biztosítsa a lakások fűtését és a világítást.

Az uniós biztos a szinkronizálást "történelmi mérföldkőnek" nevezte az EU és Ukrajna közötti kapcsolatok szempontjából, és azt hangoztatta, hogy ezen a területen Ukrajna már Európa részét képezi. Elmondta, a művelet rendkívüli együttműködést igényelt minden érintett részéről, mintegy két hét alatt egyéves munkát végeztek el a stabil villamosenergia-rendszerek érdekében.

Aláhúzta: az Európai Unió továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az energiaágazatban azáltal, hogy biztosítja az országba irányuló fordított gázáramlást és szükség esetén az elégséges energiaellátást. Az EU várakozással tekint arra az időszakra is, amikor folytathatja együttműködését Ukrajnával a zöld átállás és a piaci reformok terén - tette hozzá az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×