INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

milliárdos

lista

forbes

Los Angeles, 2017. november 17.A Tesla Motors által közreadott képen Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója bemutatja az amerikai cég elektromos meghajtású kétüléses sportkabrioletjét, a Roadstert a Los Angeles-i tervezőközpontban 2017. november 16-án. (MTI//EPA/Tesla)

A milliárdosok száma is csökkent az Oroszországot érintő szankciók hatására

Infostart

A Forbes adatai szerint 12.7 trillió dollárral csökkent a Föld milliárdosainak összvagyona, létszámuk pedig 329 fővel lett alacsonyabb.

A világ milliárdosainak összvagyona a tavalyi rekordszintről nagyot zuhant: a globális tőzsdéknek az ukrajnai háború óta tartó zuhanása az ok annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb emberei még mindig együttesen 12,7 trillió dollár vagyonnal rendelkeznek, írja a The Guardian.

A Forbes magazin által évente összeállított, a világ leggazdagabb embereit felsoroló rangsora szerint a milliárdosok száma világszerte 329 fővel csökkent 2668-ra, vagyonuk összértéke pedig a 2021-es listán szereplő 13,1 trillió dollárról kissé visszaesett.

Tucatnyi orosz milliárdos tűnt el

Az orosz tőzsde és a rubel árfolyamának esése miatt az orosz milliárdosok száma 34 fővel csökkent, a listán szereplő oroszok vagyona pedig csökkent vagy stagnál.

Összvagyonuk 260 milliárd dollárral alacsonyabb, mint egy éve volt.

A Forbes szerint a 2009-es gazdasági válság óta nem csökkent olyan mértékben a milliárdosok száma, mint most, 2755-ről 2668-ra - igaz, tavaly rekord számban hatszáz fővel nőtt az elit klub. A világ leggazdagabbja Elon Musk lett, 219 milliárd dollárnyi vagyonnal. Musk a Tesla részvényárának emelkedése miatt könyvelhetett el 68 milliárd dollárnyi pluszt.

Jeff Bezos már csak második

A második leggazdagabb Jeff Bezos, az Amazon első embere, akinek 171 milliárd dolláros vagyona van cége részvényeinek kis mértékű csökkenése és 1,5 milliárd dollár eladományozása után. Mackenzie Scott, Bezos volt felesége 12,5 milliárdot adományozott az elmúlt két évben 1250 szervezetnek.

A listáról lekerülők közt 169 olyan ember is van, aki

egyetlen évet tölthetett a milliárdosok klubjában

- mint a Peloton vezetője, John Foley, és a randiapp Bumble alapítója, Whitney Wolfe Herd A listán 236 új név is van, köztük az énekes Rihanna és a rendező Peter Jackson.

A gazdagokat is felháborítja mások gazdagságának mértéke

A Millionaires for Humanity, egy olyan, gazdag emberekből álló szervezet, amely az egyenlőtlenségek kezelése érdekében a szupergazdagok globális vagyonadóját követeli, úgy nyilatkozott, hogy a lista a társadalom arculcsapása.

Djaffar Shalchi dán multimilliomos üzletember, a kezdeményezés alapítója szerint emlékeztet arra, mekkora egyenlőtlenségek vannak világunkban.

"Miközben a világ legtöbb embere világszerte a világjárványhoz való alkalmazkodással és a túléléssel küzdött, sokan elvesztették a munkájukat, és még mélyebbre süllyedtek a szegénységbe. A Forbes gazdagok listáján szereplők eközben hátradőlhettek, és nézhették, ahogy a vagyonuk nő. Ez sérti az emberiséget, érvényteleníti azt az állítást, hogy mindannyian együtt vagyunk ebben a helyzetben, és arculcsapás azoknak, akik hisznek abban, hogy egyenlően osztozunk ezen a bolygón és annak erőforrásain" - mondta. Véleménye szerint régóta ki kellett volna már vetni valamiféle adót azokra, akik hozzá hasonlóan nagy vagyonnal rendelkeznek.

Nyitókép: MTI//EPA/Tesla
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018