eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Men entering credit card information using laptop computer keyboard. Online shopping concept
Nyitókép: Poike/Getty Images

Bankszövetség: csak jönnek és jönnek az adathalászok!

A felkészületlen emberek könnyen áldozattá válnak.

Közleményben hívta fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség az adathalászat veszélyeire és a megelőzés fontosságára, miután az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a jogosulatlan adatszerzési és csalási kísérletek száma a digitális térben.

"Ennek jellemzően a felkészületlen emberek az áldozatai. A visszaélésekkel szembeni védekezéshez tudatos társadalmi összefogás szükséges, melyhez családtagok, ismerősök figyelem felhívásával és a védekezési módszerek megosztásával érdemes hozzájárulni" - írták.

A megelőzés érdekében több javaslatot is tettek, egyben hangsúlyozták, hogy a személyes adatokat mindenkinek magának kell megvédenie. A pénzügyi szolgáltatók és munkatársaik sohasem kérik, hogy az ügyfél ossza meg velük pénzügyi adatait, így biztosan nem kérdezik meg bankszámla egyenlegét, bankkártya-adatokat, jelszavakat és PIN-kódokat.

Azt javasolják, hogy az ügyfél legyen óvatos, tegyen fel kérdéseket, és ha nem a megszokott módon folyik a telefonbeszélgetés, vagy elbizonytalanodik a hívás közben, inkább szakítsa meg a hívást, és keresse meg a saját bankját az ismert csatornákon, és érdeklődjön az esetleges gyanús tranzakciókról.

A digitális csatornákon kapott linkeket, amennyiben azok pénzügyi jellegű oldalra vezetnek, nem szabad megnyitni - hívták fel a figyelmet. Hozzátették, sokszor a valós banki honlapokra megtévesztően hasonlító áloldalakat vetnek be a visszaélők. "Minden esetben gépelje végig saját bankja honlap címét a belépéshez, vagy a kedvencekből nyissa meg az ismert oldalt. A pénzügyi linkek küldése a csalók kedvenc csatornája" - figyelmeztettek.

A megelőzés részeként azt ajánlották, hogy számítógépre, illetve mobiltelefonra pénzügyi célból szoftvereket és applikációkat telefonos ajánlás alapján senki ne töltsön le. "Bizonyosság hiányában minden esetben személyesen keresse fel vagy hívja fel saját bankját, ügyintézőjét" - írták.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×