eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Benzinkutasok: jók az ITM javaslatai, de napokon belül lépni kellene

Több javaslatot is tett az Innovációs és Technológiai Minisztérium a kisebb benzinkutak veszteségeinek mérséklésére, a kisvállalkozások azonban azonnal anyagi támogatást is szeretnének veszteségeik kompenzálására – közölte a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

Egri Gábor tájékoztatása szerint nagyon konstruktív dialógus alakult ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a kis benzinkutak képviselete között. Mint fogalmazott, „van fény az alagút végén, de a lámpák még nem gyulladtak föl”. A héten alakult Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke hozzátette, hogy a tárca részéről megfogalmazott ajánlathoz szakmai kiegészítéseket fognak a csütörtök-pénteki napon tenni. „Az elsődleges az, hogy a nap napot követő negatív előjelű működéseket megszüntessük az érintett töltőállomásokon, fenntarthatóvá téve a kiszolgálást” – emelte ki.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, György László, az innovációs tárca államtitkára hat pontban ismertette a kormány benzinkútmentő akciótervét, melyek a következők:

  • hitelmoratórium a kiskutaknak,
  • az üzemanyag díját képező „készletezési díj” elengedése (körülbelül 5 forint literenként),
  • szocho elengedése május 31-ig a 4 fősnél kisebb benzinkutak esetében,
  • a Magyar Falu Programból a 10 fősnél kisebb kutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatásintenzitással (egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány), a szolgáltatás 24 órássá alakítható,
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretei közt,
  • külföldi beszerzésű energia utáni adó elengedése.

Egri Gábor a hat pontot előremutatónak tartja, ugyanakkor nem tekinti végleges megoldásnak, éppen ezért, mint közölte, úgy állapodtak meg az államtitkárral, hogy elkészítik a saját javaslatukat, amivel szerintük gyorsan és könnyen orvosolható a kialakult helyzet. A tárca javaslatai

„jók, de ezeknél gyorsabb megoldások kellenek, mert a létünk a tét, a magyar ellátás pedig pillanatok alatt összeroppanhat”

– fogalmazott a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, újfent hangsúlyozva, hogy rövid távon, tehát néhány napon belül kell megoldani a negatív operációnak a megfordítását.

Rövid távú és gyors megoldás alatt azt értik, hogy ne veszteségbe vigye minden liter üzemanyag a töltőállomásokat, úgymond ne a benzinkutas fizessen jattot a felhasználónak – fogalmazott Egri Gábor. Ennek érdekében egy célzott támogatási rendszert tartanának szükségesnek, aminek gondolatát a szerdai napon már a minisztériummal is ismertették. A tárca láthatóan nem volt elutasító a felvetést illetően, így a kidolgozzák a javaslatuk részleteit.

A szövetség elnöke hozzátette: azt szeretné, ha ezt a támogatást valóban a kis- és közepes hálózatok, kutak kapják meg.

A Független Benzinkutasok Szövetsége még a csütörtöki napon véglegesíti javaslatát, majd megküldi azt az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére. A következő tárgyalási forduló időpontja jövő hétfőn délután várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×