eur:
393.67
usd:
369.43
bux:
65712.39
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Mobil Hofherr Albert utcai üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Árstop – Kitalálták, hogyan menthetnék meg a benzinkutakat

A vállalkozók javaslatokat tettek az innovációs tárca asztalára.

Kárenyhítő juttatással, kamatmentes hitellel vagy adó- és járulékkedvezménnyel is csökkenthetnék az üzemanyagárstop negatív hatásait a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) javaslata szerint.

A VOSZ a benzinkutasok képviselőivel hétfő reggel megkezdte az egyeztetést a lehetséges megoldási módokról az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) – mondta érdeklődésünkre a szervezet főtitkára, Perlusz László.

"Ezeknek a javaslatoknak a lényege arra irányul, hogy ne csak a benzinkutasok, a kiskereskedők vállalják a mostani ármaximálás terheit.

Nem vitatjuk, hogy az intézkedésre szükség van, elfogadjuk, hogy ez az infláció elleni küzdelem egyik szükségszerű, kényszerű lépése, elfogadjuk a társadalmi szükségeszerűséget is.

De arra próbálunk a tárgyalásokon rávilágítani, hogy ha így marad a helyzet, abba a kisvállalkozások belerokkannak" – fogalmazott Perlusz László.

A részleteket tekintve a javaslatok a következők:

  • meg kell vizsgálni az áfa- és jövedékiadó-kivetés szerkezetét
  • az érintett magyar vállalkozói kört valamilyen kárenyhítő juttatásban kell részesíteni a veszteség, az árbevétel vagy a forgalmazási mennyiség arányában vagy településnagyságra vonatkozóan
  • meg kell vizsgálni, hogy a nagykerárhoz igazodjon a kiskerár
  • kedvezményes pénzügyi lehetőségek: kedvező kamatozású vagy kamatmentes hitel
  • a piaci bizonytalanság csökkentése: döntés arról, hogy mi lesz az árstoppal három hónap múlva, illetve ki milyen terheket visel akkor

Ha ezek a kérdések mind tisztázódnak, kialakulna, hogy milyen viszonyok között kell eldönteni, hogy a kutas vállalkozók folytatják-e a tevékenységüket vagy sem – mutatott rá Perlusz László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×