eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hernádi Zsolt, a létesítmény befektetője, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszél a Grand Hotel Esztergom sajtóbemutatóján 2021. szeptember 20-án. A szálloda elkészülésével és a szemközti Hotel Portobello felújításával 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósult meg, amely 150 új munkahelyet teremtett.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sosem látott nyereség a Molnál – az elemző elmondja az okokat

Jelentősen nőtt a Mol-csoport eredménye tavaly. A társaság kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye 1072 milliárd forint, vagyis több mint 3,5 milliárd dollár volt 2021-ben, ami meghaladta a 3,2 milliárd dolláros éves célt. Az eredményről Nagy Viktort, a Portfolio elemzőjét kérdeztük. 

„Nagyon erős számokat tett közzé a Mol, a vállalat eredménye magasabb lett a tavalyi 4. negyedévben, mint amire az elemzők számítottak, az egész éves eredmény pedig magasabb lehet, mint amit a menedzsment előrejelzett” – mondta a szakértő.

Az okok között említette az elemző, hogy kifejezetten kedvező a Mol működési környezete, az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett az olaj és a földgáz ára, ez segíti a kutatás-termelés üzletág eredményét, a finomítói és a petrolkémiai fedezet is bővült, ráadásul a kőolajtermékek értékesítése is nő.

„A Mol túlteljesítette a menedzsment 2021-es célját, és

minden eddiginél magasabb, 3,5 milliárd dollár EBITDA-t ért el, ez 1072 milliárd forintos eredmény, ez tehát az új rekord”

– mondta.

A csúcshoz nagy mértékben hozzájárult, hogy a 2020-as lejtmenet után elszállt az olaj és a gáz ára, alapvetően a működési környezet nagyon sokat segített a vállalatnak Nagy Viktor szerint. A Brent olaj hordónkénti átlagos ára meredeken emelkedett, a tavalyi utolsó negyedévben már közel 80 dollár volt.

Az idei kilátások kapcsán elmondta az elemző, hogy magasan stabilizálódik az olaj és a gáz ára a világpiacon, a Brent olaj jelenleg 94 dollár körül áll. A Mol a 2022-es terve készítésekor 70-75 dolláros Brent-árfolyammal kalkulált, tehát kifejezetten konzervatív a menedzsment tervezéskor – állapította meg.

  • „Hordónként 3-4 dolláros finomítói árréssel,
  • tonnánként 350-450 eurós petrokémiai árréssel

számolnak. Ezek a számok egyébként alacsonyabbak, mint amiket 2021-ben láttunk, tehát összességében tényleg az mondható el, vagy a Mol menedzsmentje visszafogott előrejelzéseket tett közzé 2022-re” – mondta.

A Mol-árfolyammal kapcsolatban Nagy Viktor leszögezte: alapvetően nagyon törékeny a nemzetközi tőkepiaci hangulat, a befektetők minden orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos hírre azonnal reagálnak, és rendkívül módon megnőtt a volatilitás a tőkepiacokon, ez pedig a Mol árfolyamán is látszik.

„Pénteken relatíve visszafogott a Mol árfolyamreakciója – mondta –, csak kismértékben emelkedik a rekord eredmény után.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×