eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Bankszövetség nem támogatja a kamatstopot a bankszektor kárára

A Magyar Bankszövetség nem támogatja a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek - közölte a szövetség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben a jelzálog alapú hitelek kamatainak rögzítésével kapcsolatos kormányfői bejelentésre reagált.

A Magyar Bankszövetség közleményében úgy fogalmaz: meglepetéssel értesült a szerdán bejelentett kamatstopról.

Emlékeztettek arra, hogy a bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását.

Ennek szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét - írták.

A szövetség leszögezi: a fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon is nyújtja, ugyanis a kamatstop ideiglenesen, csak 2022. június 30-áig biztosítja az alacsonyabb kamatot.

A közlemény rámutat: a bankszektor meghatározó feladata a gazdaság hosszú távon kiszámítható és fenntartható finanszírozása, amelynek működését piacgazdaságban a piac tudja leghatékonyabban biztosítani.

A Bankszövetség hangsúlyozza: a magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadások nélkül működtek, míg az új hitelezés rekord szintet ért el.

Ennek is köszönhetően "sikerült együtt" a V alakú gazdasági kilábalás. A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is - mint senki más - járult hozzá a járvány elleni védekezéshez - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×