eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Senior couple working on their finances at home
Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Még plusz egyhavi juttatást kapnak a nyugdíjasok

A kormány négy hónap leforgása alatt nemcsak plusz egyhavi nyugdíjat fizet ki 2022 februárjában, hanem az egyszeri intézkedéseivel még egy hónapnyi juttatást odaad az idős korosztálynak.

Négy hónap alatt ezek a főbb lépések javítják a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét érzékelhetően:

  • visszamenőleges nyugdíjemelés 2021 novemberében (1,2 százalék), a tervezettnél még magasabb 2021-es infláció kompenzálása miatt.
  • a nyugdíjprémium kifizetése novemberben: a nyugdíjak méretétől függetlenül mindenkinek egységesen 80 ezer forint.
  • nyugdíjemelés 2022 januárjában: a magasabb infláció miatt 5 százalékkal emeli a kormány a nyugdíjakat.
  • az eredeti tervek szerint 2022 februárjában kétheti 13. havi nyugdíj járt volna, de már jövőre megkapják a 13. havi nyugdíj teljes összegét az érintettek.

A Portfolio számításai szerint a 13. havi nyugdíj mellett a másik három juttatással még csaknem egy havi nyugdíjnak megfelelő pénzhez jutnak az idősek. A novemberi nyugdíjemelési többlet és a nyugdíjprémium kifizetése 250 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent az idei költségvetés számára, a jövő januári magasabb nyugdíjemelés pedig éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadás.

A kormány idén november és 2022 januárja között 330 milliárd forintnyi extra kiadást vállal fel a nyugdíjasok számára. A 2021-es eredeti költségvetésben célul az idei egész évre vonatkozó nyugellátás összegét 3907 milliárd forintra várta a kormány, így éppen plusz egyhavi nyugdíjat ad oda az idős korosztálynak (a 3907 milliárd forint egytizenketted része ugyanis 325 milliárd forint). Más szóval a jövő februári, valódi 13. havi nyugdíj kifizetése mellett az egyszeri kompenzációkkal a kormány egy 14. havi plusz nyugdíjat is odaad a több mint 2,5 millió érintettnek pár hónap alatt.

A kifizetések előtt, 2021 októberében az átlagnyugdíj 151 500 forint körül volt, erre a novemberi, visszamenőleges nyugdíjemelés éves szinten 22 ezer forintnyi pluszt jelentett. Ehhez adódott hozzá a szintén novemberben kifizetett 80 ezer forintos prémium. A magasabb januári emeléssel pedig havonta háromezer forinttal jár jobban, ami éves szinten 36 ezer forintnyi plusz jövedelmet jelent. Tehát az átlagnyugdíjat kézhez kapó személy összesen a fenti három jogcímen 138 ezer forintnyi extra jövedelemhez jut 2022 év végéig.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×