eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Flickr / Gideon Benari

Réges-régen nem látott növekedéssel számol a Fitch Ratings

Csaknem 6 százalékos GDP-bővülésre számít az egyik meghatározó nemzetközi hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán közölte, hogy 2021 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 5,7 százalékos növekedésével számol. A Fitch hangsúlyozza, hogy ez is a leggyorsabb ütemű világgazdasági növekedés lenne 1973 óta, és messze nem számítana stagflációnak, vagyis magas inflációval kísért stagnáló növekedésnek.

A cég szeptemberben összeállított előző globális előrejelzése azonban 6 százalékos, eggyel korábbi, júniusban ismertetett prognózisa még 6,3 százalékos idei növekedést valószínűsített, vagyis a Fitch elemzői az utóbbi két negyedévben 0,6 százalékponttal rontották a világgazdaság idei bővülésére szóló becslésüket – emlékeztet az MTI. A Fitch Ratings a globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 7 százalékos GDP-növekedést vár 2021-re. Szeptemberi előrejelzésében még 5,3, illetve 7,1 százalékos, a júniusi prognózisban 5,7, illetve 7,3 százalékos idei növekedés szerepelt erre a két térségre.

A hitelminősítő szerint a negatív felülvizsgálatok oka részben az a várakozás, hogy a globális feldolgozószektor kínálati oldalán kialakult szűk keresztmetszetek valószínűleg 2022-ben is jellemzik majd a világgazdaságot.

Az Index közben azt írja, egy másik meghatározó hitelminősítő, a Moody’s Investors Service novemberben azt prognosztizálta: a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő globális gazdasági erőcentrum összesített hazai összterméke idén átlagosan 5,8 százalékkal bővül. De az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is számottevő gyarapodással kalkulál. Az EBRD szintén múlt havi előrejelzésében azt valószínűsítette: a működését érintő csaknem negyven országban 5,5 százalék lehet 2021-ben a GDP-növekedés mértéke.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×