eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
House  on calculator. Home interest rates calculation. planning savings money to buy a home. mortgage and real estate investment.
Nyitókép: Ta Nu/Getty Images

Új csúcson a lakáshitelek állománya

Az MNB adatai szerint a háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt,

Több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek az év első tíz hónapjában a háztartások, ami kiugró, 40,1 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy 2021 első tíz hónapjában meghaladta a 108 milliárd forintot az új lakáshitel-szerződések átlagos havi összege, amihez a devizahiteles korszak csúcspontja óta még csak hasonlóra sem akadt példa - teszi hozzá a lap.

A lakáshitelek állománya október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra nőtt, ez éves bázison 15 százalékos bővülés. A lap megjegyzi, hogy az állomány idei növekedésében szerepe lehetett a hiteltörlesztési moratóriumnak is.

Az MNB adatai szerint a hazai háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt, az év első tíz hónapjában 70,5 százalék volt az ilyen kölcsönök aránya. A felújítási céllal felvett kölcsönök aránya látványosan nőtt az utóbbi időszakban, amiben jelentős a szerepe az idén elindult Otthonfelújítási programhoz kapcsolódó támogatott konstrukciónak is. Az év első tíz hónapjában 88,7 milliárd forintnyi újonnan folyósított lakáshitelt fordítottak deklaráltan felújítási, korszerűsítési célra, ami a teljes volumen 8,2 százaléka, szemben a megelőző évekre jellemző 3 százalék körüli aránnyal - írta a Világgazdaság.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×