eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tíz bankot bírságolt meg az MNB

Az ok: a szerződéskötés után nem megfelelően tájékoztatták ügyfeleiket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 64,7 millió forintos bírságot szabott ki tíz hitelintézetre.

A jegybank tíz bankot érintő témavizsgálatban tekintette át, hogy a jogszabályban rögzített határidőben és megfelelő tartalommal küldik-e meg a fogyasztóknak a szerződéskötést követő tájékoztatásokat; a vizsgálatok minden intézménynél hiányosságokat tártak fel.

Hibákat tártak fel

  • a fogyasztói kérésre történő egyedi kimutatások 90 napon belüli rendelkezésre bocsátása,
  • az előtörlesztési igény esetén a kapcsolódó információk,
  • az előtörlesztéssel járó következményeket tartalmazó tájékoztatás átadása, valamint az Országos Betétbiztosítási Alapra (OBA) vonatkozó tájékoztató aktualizálása,
  • illetve a betétekkel kapcsolatos rendszeres tájékoztatás terén.

A pénzügyi intézményeknek minden év január 31-ig kell megküldeniük a fizetési számlákhoz kapcsolódó előző évi tranzakcióik éves összesítését és azok díjait áttekinthetően tartalmazó díjkimutatást. A vizsgált bankok többsége a díjkimutatások egy részét csak a 2020. január 31-ei határidőn túl küldte meg ügyfeleinek.

Az MNB a fizetési kötelezettség elmaradásánál a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő adattovábbítással összefüggésben is hiányosságot tárt fel. A jogszabályi elvárások szerint a KHR adattovábbítást megelőzően 30 nappal és az adattovábbítást követő 5 munkanapon belül tájékoztatni kell az adósokat. A vizsgálat a bankok több mint felénél talált olyan ügyfeleket, akiknek csak a jogszabályi határidőn túl küldték meg az értesítéseket.

A fizetési számlák, valamint a hitelszerződések lezárását követően a pénzügyi intézményeknek 30 napon belül egyértelmű, közérthető és teljes körű kimutatást kell küldeniük. E tájékoztatási kötelezettség terén mind a 10 vizsgált intézménynél merültek fel hiányosságok.

Az MNB a feltárt hiányosságokra tekintettel összesen 64,7 millió forint bírságösszeg kiszabásáról döntött, ugyanakkor a jegybank figyelembe vette, hogy a problémák nem a teljes ügyfélkört érintették. A határozatokban foglalt hiányosságok megszüntetésére tett banki intézkedéseket az MNB nyomon követi és a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a felügyelt intézményeknél a fogyasztói tájékoztatások megfelelőségének ellenőrzésére - olvasható a jegybank közleményében.

Az MNB a Budapest Bankot, a CIB Bankot, a Duna Takarék Bankot, az Erste Bankot, a MagNet Bankot, az MKB Bankot, OTP Bankot, a Raiffeisen Bankot, a Takarékbankot és az UniCredit Bankot vizsgálta, az egyes hitelintézetekre kiszabott bírság 4,8 ás 9,5 millió forint között mozgott.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×