INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

kenyér

pékáru

drágulás

septe józsef

magyar pékszövetség

Baker breaking baguette in two halves at bakery on wooden table

A dráguló kenyér mellett a pékségek jelentős része is elvérezhet

Drágább lesz a kenyér és a pékáru a boltokban, a szektorban pedig nagy átrendeződés zajlik – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Az alapanyagok, az energiaárak, a munkabérek és az arra rakodó terhek jelentős mértékű változása, növekedése teszi szükségesség, hogy a sütőipari vállalkozások megemeljék az áraikat – jelentette ki érdeklődésünkre a Magyar Pékszövetség elnöke. Mindez leginkább az alapanyagokra vonatkozik, tette hozzá Septe József, emlékeztetve, hogy az idei évben például már negyedik alkalommal jelentettek lisztáremelés, ami a legalapvetőbb alapanyaga a sütőiparnak. De ugyanez elmondható a vajról, a margarinól és egyéb kiegészítő alapanyagokról is.

A szakember megítélése szerint a sütőipar egészen addig emeli majd az árakat, amíg az önköltsége növekedni fog, tehát, amíg a beszállítók árat emelnek, addig a sütőipar kénytelen lesz azt a kereskedelemre és a vásárlóira áthárítani.

Septe József hangsúlyozta:

a sütőipar nem extraprofitra kíván szert tenni, hanem be van szorítva egy présbe,

ahol az egyik oldalon az alapanyag-beszállítók, a másik oldalon pedig a kereskedelem van. Vagyis kénytelenek a kapott áremelkedéseket tovább tolni, tovább érvényesíteni a kereskedelem és vásárlók felé – ismételte meg.

A fentieken túl a munkaerő szempontjából is rosszul állnak – folytatta a Magyar Pékszövetség elnöke –, miután számos szakképzett emberük hiányzik, akár pékmesterek, akár sütőipari szakmunkások, illetve a különböző üzemvezető, műszakvezető és élelmiszeripari technológus szinteken is.

Ugyancsak komoly gondot jelent, hogy kezdetét vette a területen a centralizáció. Ennek során nagy, komoly sütőipari üzemek épülnek, alakulnak át, illetve vásárolnak föl kisebb cégeket, amelyeket teljesen automatizálnak, vagyis egyre kevesebb kézi munkaerőre lesz szükség, mindezt azonban nem minden sütőipari vállalkozást tudja lekövetni.

A pékszövetség szerint a teljes átrendeződés 2023-ra várható, és nagy valószínűséggel a most működő 900 pékség jelentős része bajban lesz. Félezerre teszik azok számát, akik talpont tudnak majd a termelésben maradni.

Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

Kapcsolódó hang

A dráguló kenyér mellett a pékségek jelentős része is elvérezhet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018