eur:
397.63
usd:
371.89
bux:
70471.12
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Baker breaking baguette in two halves at bakery on wooden table
Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

A dráguló kenyér mellett a pékségek jelentős része is elvérezhet

Drágább lesz a kenyér és a pékáru a boltokban, a szektorban pedig nagy átrendeződés zajlik – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Az alapanyagok, az energiaárak, a munkabérek és az arra rakodó terhek jelentős mértékű változása, növekedése teszi szükségesség, hogy a sütőipari vállalkozások megemeljék az áraikat – jelentette ki érdeklődésünkre a Magyar Pékszövetség elnöke. Mindez leginkább az alapanyagokra vonatkozik, tette hozzá Septe József, emlékeztetve, hogy az idei évben például már negyedik alkalommal jelentettek lisztáremelés, ami a legalapvetőbb alapanyaga a sütőiparnak. De ugyanez elmondható a vajról, a margarinól és egyéb kiegészítő alapanyagokról is.

A szakember megítélése szerint a sütőipar egészen addig emeli majd az árakat, amíg az önköltsége növekedni fog, tehát, amíg a beszállítók árat emelnek, addig a sütőipar kénytelen lesz azt a kereskedelemre és a vásárlóira áthárítani.

Septe József hangsúlyozta:

a sütőipar nem extraprofitra kíván szert tenni, hanem be van szorítva egy présbe,

ahol az egyik oldalon az alapanyag-beszállítók, a másik oldalon pedig a kereskedelem van. Vagyis kénytelenek a kapott áremelkedéseket tovább tolni, tovább érvényesíteni a kereskedelem és vásárlók felé – ismételte meg.

A fentieken túl a munkaerő szempontjából is rosszul állnak – folytatta a Magyar Pékszövetség elnöke –, miután számos szakképzett emberük hiányzik, akár pékmesterek, akár sütőipari szakmunkások, illetve a különböző üzemvezető, műszakvezető és élelmiszeripari technológus szinteken is.

Ugyancsak komoly gondot jelent, hogy kezdetét vette a területen a centralizáció. Ennek során nagy, komoly sütőipari üzemek épülnek, alakulnak át, illetve vásárolnak föl kisebb cégeket, amelyeket teljesen automatizálnak, vagyis egyre kevesebb kézi munkaerőre lesz szükség, mindezt azonban nem minden sütőipari vállalkozást tudja lekövetni.

A pékszövetség szerint a teljes átrendeződés 2023-ra várható, és nagy valószínűséggel a most működő 900 pékség jelentős része bajban lesz. Félezerre teszik azok számát, akik talpont tudnak majd a termelésben maradni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Gazdasági adatok tekintetében ma a nemzetközi porondon fontos híreket tesznek közzé, jönnek ugyanis a júniusi BMI-k, amelyből friss képet kaphatunk az európai és a tengerentúli gazdaságok teljesítményéről - ezeknek akár a részvénypiaci hangulatra is lehet hatása. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszott, ugyankcsak bizonytalanság figyelhető meg a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×